Geregeerd worden door angst of keuzes maken in vrijheid

Ik sprak van de week met een medewerker die eigenlijk helemaal niet lekker in zijn vel zat. Eigenlijk omdat hij zich niet meer gewaardeerd voelde. In het verleden had een manager net op het verkeerde moment niet de juiste aandacht gegeven, maar juist gezorgd voor een gevoel van onveiligheid. De manager had in dit geval niet met de medewerker besloten, maar over hem. Daardoor was de medewerker in een ander team terecht gekomen en was zijn bekende werk onbekend geworden. Hij had sindsdien het gevoel dat hij speelbal was van de organisatie.

Ik zat vanuit mijn rol als HR business partner bij het gesprek, wat voor hem aan alle kanten de schrik om het hart deed slaan. Het kostte wel even voor we aan het echte gesprek konden beginnen, voordat de medewerker door had dat HRM niet automatisch slechte ontwikkelingen betekenen. Voor sommige mensen hebben we toch een vergelijkbaar imago als die van de deurwaarder.

Herstellen van vertrouwen
De manager in kwestie is al lang uit dienst, maar voor de medewerker is het vertrouwen in de organisatie beschadigd. Mijn vraag wat eraan gedaan kon worden om dat weer te herstellen leidde tot niets. Deze medewerker is dusdanig teleurgesteld dat hij elke keer het gevoel had een klap te kunnen verwachten. Figuurlijk dan, want ook in deze organisatie wordt niet geslagen.

Beslissingen nemen uit angst
Al pratende probeerde ik te ontdekken of deze medewerker wel eens beslissingen vanuit groei nam. Uit alles bleek immers dat hij door angst geregeerd werd. Voor iemand die aan het begin van zijn carrière staat en nog meer dan 41 jaar mag werken, is zo beperkt worden toch wel een enge manier van leven. Niet verbazingwekkend bevestigde zijn antwoord dat hij vooral in zijn hoofd redeneringen hield waardoor het allemaal niet kon.

Het lastige waar ik even mee geworsteld heb, is dat ik hem niet kon laten inzien dat keuzes maken die je vanuit je hart maakt, vanuit overtuiging dat het een kans biedt, veel leuker zijn dan wanneer je luistert naar angst. Van alle raadgevers is angst de slechtste, is een zin uit een liedje. Ik heb in het gesprek met deze medewerker gezien hoe waar dat is.

Benutten van potentieel
Mijn afweging is nu of ik het hem nog een paar keer ga vertellen en zo hem probeer te dwingen tot veranderen of dat ik het los moet laten en hem zijn keuzeruimte moet gunnen. Het potentieel dat ik in hem zie, ziet hij zelf niet. Die verspilling vind ik zonde, dus in de komende tijd zal ik toch regelmatig met hem het gesprek aangaan om te proberen te laten inzien dat hij meer talent heeft dan hij denkt. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de organisatie. Dan kunnen we samen meer halen uit de toekomst.

Aantal keer bekeken: 92

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland