Werkdruk, werkstress, onregelmatige werktijden, agressie en andere ongewenste omgangsvormen, kortweg psychosociale arbeidsbelasting.Dit kan leiden tot een
hoge belasting van medewerkers.Maar liefst vijftig procent van hetarbeidsgebonden ziekteverzuim in bijvoorbeeld de zorg- en welzijnssector vindt zijn oorsprong in psychosociale arbeidsbelasting. Dat is veel, en dat kan nare gevolgen hebben voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten voor wie gezorgd wordt.
Belangrijk is dat de samenwerking tussen directie, ondernemingsraad, managers, leidinggevenden én medewerkers gericht moet zijn op het verminderen van de risico’s als het gaat om werkdruk, emotionele belasting, werktijden en agressie.
Door niet alleen aandacht te hebben maar ook door oplossingen te bieden voor werkdruk, werkstress en agressie, kunnen medewerkers beter hun werk uitvoeren. Met meer plezier en motivatie. Dat is goed voor medewerkers. Managers en leidinggevenden spelen een cruciale rol in het voorkomen en verminderen van psychosociale arbeidsbelasting. Daarnaast ligt er ook een rol voor de medewerkers zelf: ze moeten op zichzelf én op elkaar letten. Belangrijk is hierbij de mogelijkheden en grenzen aan te geven. Ben benieuwd of jullie je herkennen in de geschetste problematiek en of in voldoende mate oplossingen worden geboden.

Aantal keer bekeken: 101

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Hielke Boersma on 6 oktober 2016 at 9:51am

Ha Gerard,
Ik herken de relatie tussen verzuim en PSA.
Organisaties waarin daadwerkelijk oplossingen worden geboden ken ik onvoldoende of het is mij niet bekend dat zij die oplossingen bieden.

Er is al jaren een toenemend aantal werknemers die door PSA verzuimen. Dus aandacht is nodig
lijkt mij!

Ik ben benieuwd naar ervaringen van HR collega's

Met vriendelijke groet,

Hielke 

HBU Training en Advies