Heeft u nog zin in de jaarlijkse beoordelingsgesprekken?

Dan bent u niet de enige! Het blijkt namelijk dat bijna de helft van de leidinggevenden die dit jaar de beoordelingsgesprekken afnemen, het leuk vindt om te doen en totaal niet tegen de gesprekken opziet. Aan de andere kant betekent het dat het voor de andere helft nog best een ding is, die beoordelingsgesprekken. 30 procent ziet de gesprekken vooral als een tijdrovende verplichting, 12 procent heeft toch wel één lastig gesprek gepland staan en 8 procent ziet op tegen de hele ronde. Deze cijfers komen naar voren uit het onderzoek naar beoordelingsgesprekken dat we bij ISBW jaarlijks uitvoeren.

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in ons Nederlandse HR-systeem en de meesten van ons draaien er over het algemeen de hand niet meer voor om. Ook werknemers zien het als een jaarlijks terugkerend ritueel, waar maar liefst 88 procent echt niet meer wakker van ligt. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de vrees voor het gesprek, blijkt uit het onderzoek.

Het roept de vraag op of er überhaupt nog ruimte is voor verbetering. Aan het omzetten van de gesprekken tot concrete actieplannen is de afgelopen jaren nog wel gesleuteld. In 2010 was men daar – met name vanuit de werknemer bezien – nog erg ontevreden over, maar in 2012 wordt het al als één van de sterkere punten van leidinggevenden genoemd. Hierbij ligt ondanks het vaak eenzijdige karakter van het beoordelingsgesprek ook initiatief bij werknemers zelf; zij noemen het als één van hun eigen sterke punten in het gesprek. Opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is uiteindelijk dat de helft van de respondenten, leidinggevenden én werknemers aangeeft best een hele andere aanpak van het beoordelingsgesprek te willen. 46 procent van de leidinggevenden denkt daar ook al concreet over na.

Het is zeker iets waar we bij ISBW dit jaar meer concreet op willen doorvragen in ons jaarlijkse onderzoek naar de beoordelingsgesprekken. Toch ben ik nu al benieuwd waar jij die verandering graag zou zien. Spelen HR-analytics misschien een rol of mogen de gesprekken wel wat minder star wat jou betreft? Ik hoor het graag!

Aantal keer bekeken: 171

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland