Het beoordelingsprobleem van deze zondag: De cyclus is niet afgestemd op andere plannen

De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen.

Deze week probleem 49 en 50 gecombineerd:  Beoordelingscyclus niet afgestemd op andere plannen.  (Not coordinated with business cycles, not simultaneous)

Inderdaad een gemiste kans. Naast het moment van beoordelen is te vaak de beoordelingscyclus te weinig afgestemd op andere cycli, zoals een begrotingscyclus of een cyclus van afdelings- of teamplannen. Daarmee wordt de beoordelingscyclus een onderonsje tussen leidinggevende en medewerker en komt het los te staan van de organisatiedoelen.

Een vraagstuk wat hiermee verband houdt is het geconcentreerd of verspreid houden van de beoordelingsgesprekken. In veel organisaties vinden deze gesprekken gespreid plaats en worden gehouden rondom de datum indiensttreding of zelfs de verjaardag van de medewerker.

De gesprekken door het hele jaar houden heeft als voordeel een spreiding in de agenda. Dat is dan ook het enige voordeel. De voordelen van het houden van de gesprekken in een geconcentreerde periode (van bijvoorbeeld twee maanden):

  • De gesprekken vinden meer gedisciplineerd plaats en voorkomt dat er cycli ontstaat van 13, 15, 18 maanden. Als je iedere 13, 14 maanden een gesprek voert, dan voelt dat als jaarlijks.
  • Een koppeling met andere cycli wordt mogelijk (begroting, planning en control cycli, afdelingsplan)
  • Afstemmen (kalibreren) van voorgenomen oordelen wordt gemakkelijker
  • Afstemmen en verdelen van de verwachtingen en activiteiten voor het nieuwe jaar wordt gemakkelijker
  • Als leidinggevende bouw je een routine op in een kortere periode
  • Een koppeling met beloningsinstrumenten en bevorderingen wordt gemakkelijker
  • Planning in een minder drukke periode wordt mogelijk

 

Kortom: dit bezwaar is niet al te moeilijk te ondervangen. Wanneer het een goede periode is en hoe lang die moet zijn kan per organisatie verschillen, en zelfs binnen organisaties zou je het soms kunnen vrijlaten.

 

Dit is het laatste blog in de serie van commentaren op de lijst met 50 bezwaren tegen beoordelen.  Een jaar lang heb ik iedere week een bezwaar behandeld. Zijn er nog bezwaren die door Sullivan niet genoemd zijn, schrijf een reactie hieronder en ik voorzie ze graag van commentaar.

Jan Jacob de Groot is trainer/adviseur en beoordelen en functioneren is één van zijn speerpunten. Hij beheert www.beoordelingstraining.nl , een website op het gebied van beoordelen en functioneren. Wil je zo nu en dan een bericht ontvangen met een nieuwe video over beoordelen en functioneren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aantal keer bekeken: 237

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland