Het beoordelingsprobleem van deze zondag: geheime codes

De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen.

Deze week probleem 34: geheime codes (Secret codes ).

 

Sullivan schrijft: — I did some work with an army unit where by custom literally everyone got a perfect numerical score. So assessments by higher-ups were made as a result of interpreting “code words” in the small written narrative portion of the assessment. Unfortunately, if your commander didn’t know the code words, your army career was limited.

Ik herken dit niet als een probleem. Ja, ik zie regelmatig vage teksten, maar geheime codes?

Wellicht heeft iemand hiervan voorbeelden?

Het is vakantietijd. Vanaf het begin van dit jaar heb ik wekelijks een tekortkoming uit de top 50 problemen van beoordelen van commentaar voorzien. Ik heb deze week een makkie. 

Volgende week: Projectie of klooneffect.

Jan Jacob de Groot is trainer/adviseur en beoordelen en functioneren is één van zijn speerpunten. Hij beheert www.beoordelingstraining.nl , een website op het gebied van beoordelen en functioneren. Wil je zo nu en dan een bericht ontvangen met een nieuwe video over beoordelen en functioneren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aantal keer bekeken: 201

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland