Het Nieuwe Beoordelen, een kralensnoer zonder einde………

De cover van boek Het Nieuwe Beoordelen is bedacht door Irma Vermeulen. In 2015 won zij met een kralensnoer, een alternatief voor het klassieke performancemanagementsysteem, de HR Talent Awards.


Een kralensnoer en geen ketting want die is rond. Zij stelt dat de prestaties en ontwikkeling van medewerkers ook niet in een jaarlijkse beoordelingscyclus (planning-, voorgangs- en beoordelingsgesprek) te plannen zijn. Zo hebben medewerkers bijvoorbeeld drie projecten per jaar of juist één project van drie jaar. Het is volgens haar dan ook waardevoller om het gesprekkenritme op de praktijk en behoeften af te stemmen. Zij noemt een ketting een snoer zonder einde, een snoer als metafoor voor de prestaties en ontwikkeling waar continu kralen aan geregen worden.


Steeds meer organisaties die Het Nieuwe Beoordelen omarmen, werken het idee achter een kralensnoer uit. Zij zien de eerste kraal als een soort planningsgesprek waarin werkafspraken over de prestaties en ontwikkeling van medewerkers worden gemaakt. De volgende kralen worden naar het inzicht van medewerkers zelf ‘geregen’ en voorbeelden hiervan zijn zelfreflecties, belangrijke milestones van projecten, feedbackgesprekken met collega’s, klanten en of een projectleider. Vaste kralen zijn bijvoorbeeld, het is maar wat leidinggevenden en medewerkers hier over afspreken, de twee wekelijkse gesprekken over de voortgang van de werkafspraken. Andere kralen kunnen thema-gesprekken zijn over vitaliteit, loopbaan en werkplezier. Eén van die kralen kan ook een beoordeling (misschien is waardering een beter woord) zijn. Na deze eindevaluatie volgt een nieuwe doelstellingenkraal.


In HNB is de werkrelatie meer evenwaardig, in evenwicht en gelijkwaardig, geworden. De in beton gegoten systeemafspraken uit cao’s en beoordelingsreglementen maken meanderend plaats voor verschillende contactmomenten over met plezier lerend presteren. Stuur een e-mail naar info@vandenbergtraining.nl voor meer informatie over Het Nieuwe Beoordelen.
Nog plek in onze Masterclass Over Het Nieuwe Beoordelen op 7 juni

Aantal keer bekeken: 403

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland