Ook al start je met de baan van je leven, er komt een moment dat het allemaal minder leuk is en je niet meer fluitend naar het werk gaat. Niet dat je nu meteen driftig gaat solliciteren, maar je denkt toch vaker en langer na hoe het plezier en de uitdaging in het werk weer terug te vinden. Jobcrafting kan hierbij helpen.

Jobcrafting is een manier waarop een medewerker zijn huidige werk zelf herstructureert. Door kleine wijzigingen aan te brengen in taken, relaties, context en gedachten over zijn werk wordt de baan (weer) meer betekenisvol. Deze aanpassingen gebeuren door de medewerker zelf, zonder de bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen of collega’s te benadelen.


Ook vanuit het perspectief van de organisatie is jobcrafting waardevol. Medewerkers moeten immers langer werken. En als het plezier in het werk nu al ontbreekt, dan is nog vijf jaar werken al heel lang en vijftien jaar niet te overbruggen.


Hoe gaat dat in zijn werk?

Kenmerkend voor HNB is de continue dialoog. Eén van de gesprekken zou bijvoorbeeld kunnen gaan over hoe het werkplezier van medewerkers in hun huidige functie nog meer vergroot kan worden. Dat kan aan de hand van onderstaand stappenplan:
• maak een top tien van je taken
• op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt
• geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is
• tot slot geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt.

De volgende stap is om met jouw leidinggevende te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller kunt maken. Dat kan door te sleutelen aan de taken (het WAT). Bijvoorbeeld meer doen wat je leuk vindt. Of door werkzaamheden met andere collega’s (het HOE) te gaan verrichten (‘nooit meer samenwerken met iemand die je niet kunt luchten en zien’). Als jij je realiseert dat een weinig uitdagende taak van enorm veel waarde (WAAROM werk je?) is voor een ander is, krijg je wellicht meer voldoening (het moet dan natuurlijk niet je hoofdtaak zijn). Tot slot kan de werkomgeving (bijvoorbeeld thuiswerken) die aanpassing (het WAAR) zijn die het werkplezier weer voor een deel terug brengt.

Stuur een e-mail naar info@vandenbergtraining.nl als je meer informagie wilt over Het Nieuwe Beoordelen

Aantal keer bekeken: 270

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland