Een van de aanvliegroutes van Het Nieuwe Beoordelen is focus op sterke kanten. Makkelijk gezegd, maar niet voor iedereen makkelijk gedaan. Hoewel situatieafhankelijk moet iemand die gaat leren het oude vertrouwde loslaten, zijn comfortzone verlaten en iets nieuws in de vingers krijgen. En zo’n ontwikkelproces kan met horten, stoten en met weerstand ('geldt niet voor mij') en stilstand ('ik werk al jaren zo') gepaard gaan. Leren en ontwikkelen vanuit een tekort kost nu eenmaal energie en is hard werken.

Is het niet een beter idee om (ontwikkel)afspraken te maken over vaardigheden en houdingsaspecten die medewerkers al (meer dan) goed hun vingers hebben? Waarom niet van ’een zeven een negen maken?’ Leren en ontwikkelen vanuit overvloed, biedt namelijk ruimte en de mogelijkheid tot het ontdekken van nieuwe talenten, inzichten, aanpakken en ervaringen. Leuk en uitdagend voor de medewerker die nog meer werkzaamheden verricht die hij leuk vindt en waarin hij goed is. Het werkplezier en de prestaties stijgen en daar spint de leidinggevende ook garen bij.

Een bekend en aansprekend voorbeeld van focussen op sterke punten is het verhaal van hockey international Sylvia Karres. Bekijk het filmpje waarin Marc Lammers vertelt over het focussen op de sterke kanten.

Marc Lammers, haar toenmalige bondscoach van het Nederlandse vrouwen hockeyteam, trainde eerst en alleen maar op haar zwakke backhand. Oefening baart immers kunst. Maar doordat ze hier niet goed in was, lukte het niet en raakte zowel zij als het team in een negatieve spiraal. De hockeycoach kwam tot het inzicht te focussen op haar sterke punt, de tip in. En hier baarde oefening wel kunst. In de training scoorde zij aan de lopende band en haar medespeelster maakte hier graag gebruik van. Sylvia Karres werd in het eerstvolgende toernooi topscoorster.


Op 28 april organiseren wij de Masterclass Over Het Nieuwe Beoordelen.

Aantal keer bekeken: 303

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland