Het Nieuwe Beoordelen, ontwikkel met gedragscomplimenten

Ieder medewerker heeft behoefte aan persoonlijke waardering voor het werk dat hij doet, zeker als daar een positieve ontwikkeling in waar te nemen is. Een gemeend compliment wordt dan ook vaak als een warme douche ervaren. Het toont aan dat bijvoorbeeld een leidinggevende (de complimentgever) oog en oor heeft voor het functioneren van zijn medewerker. Daarnaast vervult het een grote rol in het bestendigen van het positieve gedrag. Wel dient het compliment specifiek te zijn. Met een compliment als: ‘dat heb je goed gedaan’, kan de ontvanger niet veel.

Een experiment met kinderen die een puzzel moesten maken, leerde dat kinderen die een prestatiecompliment (‘dat heb je snel gedaan’) kregen de tweede ronde voor een ‘makkelijkere’ te maken puzzel kozen. Zij dachten: ik kan puzzelen, dat heb ik net gehoord, dan moet ik dat nu weer waarmaken. Kinderen die in de eerste ronde complimenten over hun gedrag en/of het proces kregen (‘je begint bij de hoekjes, mooi, zo ontstaat er een systeem’ of, ‘wat goed dat jij om hulp vroeg’) kozen in een volgende ronde een moeilijkere puzzel. In de eerste (onderzoeks)ronde keek hun begeleider niet op zijn horloge maar naar het gedrag van de kinderen. Omdat deze kinderen iets geleerd hadden over hoe zij puzzelden, kozen zij voor een moeilijke vervolgopdracht (puzzel). Zij dachten:‘kom maar op, er is geen puzzel die ik niet aan kan, ik begin gewoon bij de hoekjes’. Zij hebben geleerd hoe te puzzelen en leerden over gedrag wat zij vaker moeten vertonen waardoor zij dat gedrag vaker gaan inzetten.

Dit voorjaar is bij uitgever Vakmedianet het boek Het Nieuwe Beoordelen, focus op talenten verschenen. In dit praktische boek best practices van de Eneco Groep, Hutten, Wareco, Wolters Kluwer en Adimec. Met verdiepende bijdragen over de ‘sterke punten’-benadering, dossiervorming en werkgeluk is dit how-to-do-boek een must voor iedereen die HNB in de eigen organisatie wil introduceren. Ontwikkel talenten met het Octogram in de workshop Focus op talenten

Aantal keer bekeken: 494

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Cobi van Velzen on 26 oktober 2017 at 12:49pm

Het experiment is mij bekend. Het is een prachtig voorbeeld en heel toepasbaar. Ik gebruik het bij adviezen naar leidinggevenden. Je moet even over nadenken hoe je dingen anders kunt zeggen dan je gewend bent, maar het effect is enorm positief. Zo zie je maar weer dat kinderen opvoeden en begeleiden niet zo heel anders is dan het leidinggeven aan volwassenen.