Deze week is de Week van het Nieuwe Werken. Als zelfstandig ondernemer met werkkamer aan huis doe ik daar volop aan mee. Met de I-pad, blackberry, meerdere laptops in huis en ook nog (flexibele) werkplekken bij organisaties waar ik voor werk, is tijd- en plaatsonafhankelijk werken een belangrijk deel van mijn leven.

De vele experts over Het Nieuwe Werken zijn het er over eens dat het de toekomst heeft. En ik denk dat ze waarschijnlijk wel gelijk hebben. Maar wel met een belangrijke randvoorwaarde, in elk geval wat mij betreft. Met al mijn digitale mogelijkheden en netwerken ben ik vatbaar voor de 24-uurs economie. Kan ik eigenlijk wel zonder? Ik merk dat ik altijd de neiging heb mijn blackberry te checken op nieuwe mails. Dat ik elke dag minimaal twee maal mijn time-line op twitter wil checken. Dat ik altijd ’s avonds voor het slapen nog even kijk of ik niets gemist heb. Elke vrije minuut wordt gevuld met digitale media (en dat is meestal werkgerelateerd). En als ik in de trein naar huis zit valt me op dat ik bepaald niet de enige ben.

Hebben we nog tijd om niets te doen? Om naar buiten te kijken in de trein en het landschap in ons op te nemen? Om rustig te onthaasten voordat we naar bed gaan? Om samen te ontbijten en echt aandacht voor elkaar te hebben? Hoe zit het met onze rusttijd? Een mooie parallel hoorde ik pas over hoe wij onze agenda en onze dagen vullen: de belangrijke invloed van “white space” in onze agenda’s. Spatietijd, zeg maar. Voor het stoplicht staan of in de file en dan niet je mails checken maar gewoon een beetje naar de muziek luisteren. Wachten tot het water van de pasta kookt en niet ondertussen twitter bekijken, maar een beetje over “niets” praten met je partner of je kinderen. Wat de waarde daarvan is blijkt mooi uit het volgende:

ALSJEEENZINMOETLEZENZONDERSPATIESKOSTDATVEELMEERMOEITEDANHETLEZENVANEENZINMETSPATIES.STERKERNOGHETTYPENVANEENTEKSTZONDERSPATIESISALBIJZONDERMOEILIJK.SPATIES ZIJNBLIJKBAARVANCRUCIAALBELANGVOORHETGOEDINONSOPNEMENENVERWERKENVANINFORMATIE.

Hoe waardevol is de spatietijd in onze agenda en dagindeling! Het geeft ons de gelegenheid om ruimte te voelen in ons hoofd. Om zaken af te ronden en aan iets nieuws te beginnen. Om creatief te zijn en vanuit rust en overzicht echt te begrijpen waar we mee bezig zijn. Het is een hele kunst om te schrijven en te lezen zonder spaties. Net zoals we spatietijd nodig hebben om creatief te zijn en te genieten van ons werk en leven.

Aantal keer bekeken: 547

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Marjon Bohre on 15 november 2012 at 6:33pm

@Jeroen, dank voor je reactie! Goed idee: weer eens een krantje kopen :-)

Reactie van Jeroen on 15 november 2012 at 2:41pm

Goed topic, ik herken je helemaal. Geen minuut zonder laptop, iPhone of mail. Gek werd ik er van (zoniet mijn partner ook).

Ik heb maar bewust spatietijd ingelast en dat is minder moeilijk dan gedacht: pas als de kleine naar bed is weer de telefoon pakken, minimaal 1 keer per week yoga en soms 'ouderwets' een krantje kopen en lezen in de keuken zonder telefoon in de buurt.

Heerlijk!