Het schaap met de 5 poten gezocht? P&O'er maak keuzes!

Zoek jij als P&O’er ook vaak het schaap met de 5 poten voor bepaalde functies? Om je in dit zoekproces wellicht iets te helpen het volgende:

“Welke 7 competenties zijn van belang voor succesvol functioneren in deze functie?” is een vraag die ik mijn opdrachtgevers bijna dagelijks stel. Tot 7 competenties komen is vaak niet lastig, nee; vaak komt men juist tot meer competenties. “Naast resultaatgerichtheid, klantgerichtheid, samenwerken, plannen en organiseren, overtuigingskracht, taak- en mensgericht leidinggeven, zijn commercialiteit, doorzettingsvermogen en ontwikkelen van mensen ook belangrijke competenties en eigenlijk wil ik ook meer zicht krijgen op zijn stressbestendigheid, onafhankelijkheid en creativiteit.” is een regelmatig terugkerende reactie van opdrachtgevers. Het schaap met de vijf poten wordt nog vaak gezocht.

Lever je met het zoeken naar het schaap met de vijf poten echte meerwaarde als P&O’er? Ik denk van niet. In mijn ogen is het van belang dat je vragen stelt als: Wat maakt de organisatie succesvol? Wat is nodig op het gebied van Human Capital om de organisatie succesvol te laten zijn? Welke kwaliteiten wil ik op welke plek in de organisatie?

In dit kader is het belangrijk om te weten wat je wilt en vindt als P&O’er en dus om een standpunt in te nemen. Het moeten maken van keuzes kan helpen om je prioriteiten helder te krijgen en je beeld aan te scherpen. En waarom ik naar 7 competenties vraag? Goeie vraag! Misschien krijg ik de kern van een functie en het succesvol functioneren van iemand in een bepaalde functie nog scherper wanneer ik in het vervolg om 5 competenties vraag.

Aantal keer bekeken: 663

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Rolf Baarda on 22 september 2011 at 7:43pm
Altijd geleerd dat een schaap met vijf poten niet kan lopen. Dus waarom zou je hem zoeken?
Reactie van Wim van den Nobelen on 22 september 2011 at 1:21pm
Wat mij goed helpt om tot de essentie te komen is het opvragen van Missie, Taken en Vaardigheden. Met Missie bedoel ik dan waarom zoek je iemand? Waar gaat de organisatie met deze persoon naar toe en welke rol speelt hij/zij daarin? Bij taken vraag ik de 4 belangrijkste waarbij bj ieder onderdeel een cijfers bepaald moet worden (invulling daarvan is geheel vrij). Hetzelfde geldt voor vaardigheden. Belangirjk hierbij is wel dat de lijnmanager die opstelt.
Reactie van Mariëtte on 22 september 2011 at 11:31am
Leuk om te lezen! Ik ben momenteel bezig met het ontwikkelen van een generiek functiehuis en heb de KERNcompetenties teruggebracht naar zes stuks per functie, welke in de functiebeschrijving genoemd worden. Hiernaast is er een competentietabel waarin overige competenties per functie in zwaartecategorieën worden weergegeven.