Niemand gaat voor zijn lol naar de tandarts. Tandenpoetsen is een noodzakelijk kwaad. Dat leert iedereen op jonge leeftijd. Twee keer per dag twee minuten. Als tiener doe je dit omdat een frisse adem belangrijker is dan goede tanden. Als volwassene besef je dat onderhoud nodig is als er weer een stuk van je gebit afbreekt.

Recruitment is net tandenpoetsen. Het is een dagelijkse activiteit. Niet alleen voor recruiters ook voor managers. Te veel managers denken aan recruitment als iemand heeft opgezegd. Alsof je op de dag dat je naar de tandarts moet, begint met tandenpoetsen!
Vervanging doet pijn. Op korte termijn dreigt overbelasting van collega's of extra kosten om een tijdelijke kracht in te huren. Op langere termijn moet iemand ingewerkt worden waarvan je hoopt dat deze minimaal net zo goed presteert als de topper die weg is gegaan.

Managers hebben de neiging veel aandacht te geven aan de minst presterende medewerker. Hoe kan ik deze verbeteren of eventueel vervangen? Toppers en/of kritische posities worden vergeten. Een back-up plan creëert rust voor iedereen. Ga tijdig op zoek naar kandidaten die deze positie kunnen en willen invullen. Betrek de medewerker wiens positie zo belangrijk is dat je een reservespeler wilt hebben bij deze zoektocht. Vertel ook waarom: “Je hoeft niet weg. Sterker ik wil je behouden, maar als jij gaat, hebben wij een probleem. Wil jij daarom helpen een mogelijke vervanger te vinden?”
Dit is een blijk van waardering en respect en geen aanval. Het benoemen van een positie als cruciaal, leidt tot draagkracht en misschien wel tot een langer verblijf. De kans is groot dat er meer openheid is bij een naderend vertrek. De mogelijke opvolger is namelijk al bekend. En die opvolger? Als je duidelijk bent in het waarom, zal aan die kant ook begrip en respect zijn. Niets is zeker, dus ook een toekomstige baan niet. Maar het is voor alle partijen wel prettig als er opties zijn.

Transparantie zorgt voor een goede verstandhouding. Arbeidsrelaties duren niet eeuwig. Tijdig starten met vervanging/opvolging voorkomt veel ellende, onrust en kosten. Een bijkomend voordeel is dat je een signaal afgeeft aan andere medewerkers.

Recruitment staat nooit stil. Het vergt aandacht, onderhoud en controle. Net als tandenpoetsen.

Aantal keer bekeken: 1129

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Wim van den Nobelen on 23 april 2015 at 8:52am

@Walter dank voor de reactie. De vergelijking die jij trekt is niet zo door mij bedoeld, maar daarmee niet minder leuk. Het gaat mij om de continuïteit. Tandenpoetsen doe je iedere dag, bij recruitment zou dat niet anders moeten zijn.

Reactie van Walter Annink on 20 april 2015 at 4:11pm

Dag Wim, toevallig verscheen er vorige week een onderzoek over tandenpoetsen. De borstel en de wijze waarop je poetst, blijken belangrijker te zijn dan het soort tandpasta. De tandpasta schijnt onbelangrijk te zijn. Je geeft aan dat bij recruitment de manager als "borstel" opgevat kan worden en zijn werkwijze als het "tandenpoetsen".