In de zomervakantie hebben we vaak tijd te reflecteren op gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben gemarkeerd. Met de voeten in het water, in de bergschoenen of in de sandalen even alles loslaten en de film in ons hoofd terugspoelen. En -misschien herkent u het wel- we realiseren ons dan vaak dat de betekenis die we in eerste instantie aan een situatie gaven, op een later moment is veranderd. Die hardnekkige knieblessure bleek een oase van rust te hebben gegeven en die klus op het werk die zo veelbelovend leek, was uiteindelijk een stevige energy drain. En er zijn ook nare of plezierige gebeurtenissen die gewoon alleen maar nare of plezierige gebeurtenissen blijven.

Als we echt even de tijd nemen voor dat terugkijken, kunnen we zien dat al die markerende situaties ervoor gezorgd hebben dat we zijn gegroeid. Ze hebben ons gewezen op onze persoonlijke waarden, ons kwetsbaarder gemaakt, weerbaarder, meer bewust van de harde wetten van een diep dal of van de rijkdom van geluk. Erop terugkijkend zien we hun betekenis zoveel scherper dan toen we er 'middenin' zaten.

Als coach was het één van de eerste dingen die ik leerde dat het verleden helemaal niet statisch is, maar juist ontzettend dynamisch. Onze waardering van een gebeurtenis (de waarde en betekenis die we eraan geven) verandert in de loop van de tijd. Daar kunnen we zelf een belangrijke bijdrage aan leveren door juist in de nare gebeurtenissen te zoeken naar wat het óók (aan de positieve kant) heeft gegeven. 'Betekenisverlening achteraf' helpt om de volheid van het leven te ervaren en te groeien als mens. Als we onszelf toestaan van al onze plezierige en nare ervaringen te blijven leren, komen we tot meer acceptatie en innerlijke rust. 

Annette van Engelen is directeur van OnzeCoach, dé coachportal voor grote organisaties. Met een landelijk team van 60 coaches zijn we single supplier voor bv DSM, Ahold en AkzoNobel. Klik hier voor meer informatie.

Aantal keer bekeken: 189

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland