HR-adviseurs christelijke organisaties verwachten grotere druk selectiebeleid

Ruim 60% van de HR-adviseurs van christelijke organisaties verwachten dat het gelijkheidsdenken, waarin de gelijkheid van de mens centraal staat, in de huidige maatschappij en politiek grote gevolgen heeft voor het selectiebeleid van christelijke organisaties. Velen zijn van mening dat dit consequenties zal gaan hebben voor het bestaansrecht van christelijke organisaties. Dit blijkt uit een steekproef onder 55 HR-adviseurs van christelijke organisaties uitgevoerd door Pauline Eshuis, CHE-student, in opdracht van Van Dam Loopbaanbegeleiding.

Een aantal organisaties heeft in de afgelopen jaren ervaring gehad met de Commissie Gelijke Behandeling na aanleiding van een klacht. Er is meer druk ontstaan om eenduidig te handelen en strikter te worden. Een belangrijke conclusie is de noodzaak voor christelijke organisaties om hun identiteit te kennen en ook weten te bewaken. Het beleid van een christelijke organisatie moet consequent zijn gericht op het handhaven van de identiteit. Een organisatie dient vanuit de eigen kernwaarden haar identiteit te blijven vormgeven. In het kader van HR-beleid hanteert 74% van de christelijke organisaties een identiteitsdocument waarin de eigen definitie van christelijke geloof- en leefstijl wordt verwoord. De HR-adviseurs erkennen dat in het werving en selectieproces de christelijke identiteit niet altijd eenduidig wordt toegepast voor alle functies in de organisatie. Daarnaast vindt het overgrote deel (74%) dat de P&O-afdeling een belangrijke positie heeft in het ‘bewaken’ van christelijke identiteit en de toepassing ervan in de praktijk van de organisatie. Voor 7 van de 10 HR-adviseurs komt hun overtuiging volledig overeen met het organisatiebeleid.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op een speciale bijeenkomst voor P&O-ers van christelijke organisaties. De bijeenkomst vormt de start van een door Van Dam Loopbaanbegeleiding georganiseerd platform voor HR-thema's in christelijke organisaties. Doel hiervan is samenwerking en kennisuitwisseling op basis van christelijke identiteit te stimuleren.

Samenvatting onderzoek

Aantal keer bekeken: 190

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland