“Dat is een no brainer.” Je hoort het regelmatig. Feitelijk is dat natuurlijk niet juist. Je hoeft er wellicht niet heel veel bij of over na te denken, maar je brein speelt toch altijd een rol bij het nemen van een beslissing of het in gang zetten van een actie.

Het brein fascineert mij. Alleen al het feit dat het brein zelf geen pijn voelt. In de opvolger van de film Silence of the Lambs, Hannibal, zit daarover een lugubere scene. Lecter (Anthony Hopkins) maakt het schedeldak van Krendler (Ray Liotta) los, terwijl agent Starling (Julianne Moore) gedwongen toekijkt. Hij snijdt een deel van Krendlers hersenen - die geheel bij bewustzijn is – af. Vervolgens bakt hij deze, waarna hij een deel aan Krendler zelf voert. Brrrr. Voel je al iets? Dat is het oudste deel van je brein, het reptielenbrein.

We bouwen steeds meer kennis op over het brein. Zo tonen scans aan wat er gebeurt op het moment dat je geconfronteerd wordt met veranderingen. Dan worden dezelfde hersendelen geactiveerd als wanneer wij denken aan de dood. Geen wonder dus dat veranderingen weerstand oproepen!

Als HR-professional heb je daar dagelijks mee te maken. Kennis van het brein helpt dus om je werk beter uit te voeren. Om door te dringen tot mensen of zelfs het beïnvloeden van het gedrag van anderen. Da’s lekker toch? Daar zou ik meer over willen weten. Van meer breinkennis profiteert HR. Een no brainer lijkt mij.

Aantal keer bekeken: 140

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Volg ons ook via

   

Meest gelezen vandaag

HR nieuws

HR onderzoek

+ Toevoegen               Alles bekijken

HR Marktplaats

+ Toevoegen               Alles bekijken