Ontslag is er met de WWZ niet gemakkelijker op geworden. Ontbindingsverzoeken worden aan de lopende band afgewezen. Weet HR wel goed welke stappen je moet zetten bij welke ontslagroute? “Dossieropbouw blijft voor velen helaas toch een vies woord.”


De klassieker in het arbeidsrecht. Zo typeert advocaat Stëffan de Jong van Sterc Arbeidsrechtadvocaten ontslag. Maar veel werkgevers kennen hun ‘klassiekers’ niet en onderschatten ontslagzaken, stelt hij HR moet volgens hem precies weten welke stappen je moet zetten bij welke ontslagroute. “En zeg als bedrijf niet dat je niet aan dossiervorming doet. Slik die bittere pil.” Vijf vragen over ontslag.

Rechters wijzen aan de lopende band ontbindingsverzoeken af. Hoe komt dat?
“Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker onder de WWZ. Het merendeel van de ontbindingsverzoeken bij de kantonrechter haalt het simpelweg niet vanwege een slechte voorbereiding. Vroeger kon je met een soort cocktail van ontslagredenen naar de rechter stappen. Met een beetje duwen en desnoods wat meer betalen, lukte het wel. Maar zo’n mix van oorzaken werkt niet meer. Je moet nu echt een goede voldragen reden hebben. De hoogte van de transitievergoeding staat al vast. Dat biedt minder ruimte voor onderhandeling.”

HR doet zijn huiswerk niet?
“Nee, dat niet. Maar er gaat nog veel mis. Het idee van de wetgever was om met de WWZ onder meer de ontslagroute makkelijker te maken en werkgevers uiteindelijk één vaste prijs te laten betalen: de transitievergoeding. En daar zit ‘m de kneep: waarom zou je je dan toch nog zo goed moeten voorbereiden? Dat is de denkfout die veel werkgevers maken, ze onderschatten een ontslagzaak. Het is een gedegen operatie en de voorbereiding is nog belangrijker dan vroeger. Oneffenheden in een dossier kun je niet even wegpoetsen. Ook als je ervoor kiest eerst met de werknemer te onderhandelen, moet alles op orde zijn.”

Lees ook: Dossieropbouw: dit kan HR doen.

Dat alles draait om goede dossieropbouw, dat weet HR nu toch wel?
“Het besef is er. Maar dossieropbouw blijft voor velen helaas toch een vies woord. Zeker als er al veel negativiteit is en het niet lekker loopt, heeft men gewoon geen zin meer om veel tijd aan een dossier te besteden. Bovendien, veel bedrijven willen niet meer zo werken. Dat hoor ik steeds vaker. Beoordelingsgesprekken doen ze dan ook niet meer. Maar soms moet je die bittere pil slikken. Dus zeg niet als bedrijf dat je niet aan dossiervorming wilt doen. Als er complicaties zijn – bijvoorbeeld een werknemer meldt zich ziek – dan wordt het dossier alleen maar belangrijker.”

De ontslagvergoeding is lager en de vergoeding bij wederzijds goedvinden ook. Goed dus voor werkgevers?
“Wat je natuurlijk niet moet vergeten: ontslag is ook emotie. En emotie kost geld. De prijs die je als werknemer krijgt, staat vast. En dat is soms frustrerend en niet eerlijk: je krijgt niet meer zoals vroeger meer geld als de werkgever niet zo netjes was. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Voor werkgevers is met name ontslag wegens disfunctioneren frustrerender geworden. Dat gevoel dat je altijd maar moet betalen, ook bij disfunctioneren, dat frustreert HR wel, zo merk ik.”

Je geeft een webinar over ontslag. Wat is jouw tip?
“Ontslag is de klassieker in het arbeidsrecht. Die moet je gezien hebben. Je krijgt in het webinar een leidraad welke stappen je moet zetten bij welke ontslagroute. Plan je route en bereid je reis goed voor, zodat je goed beslagen ten ijs komt.”

Wilt u de klassieker in het arbeidsrecht zien? Meld u aan voor het webinar ‘Ontslag’ van Stëffan de Jong op 15 juni. Kijk op pwnet.nl/webinars

Aantal keer bekeken: 119

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland