Indrukwekkend. Dat was het 2-daags HR-congres hier in Vancouver afgelopen week. Zoveel goede verhalen van ervaren en wijze mensen, dat ik nu moeite heb er een paar uit te lichten. Eén van hen was Dave Ulrich. Al sinds 1997 op m’n boekenplank. Maar ook Shawn Achor, Nilofer Merchant, Jocelyn Bérard en David Weiss hebben indruk gemaakt. En Col. Chris Hadfield niet te vergeten. Allemaal met een schatkist aan ervaringen en wijsheden, die ze ook nog eens fantastisch weten te presenteren. 
Maar wat doe je nu als ontvanger van al die rijkdom? Verwerken, bespreken, kijken wat ermee te doen. Maar dat is 't 'm nu juist: alles is bruikbaar! Zou ik hier een paar quotes per spreker vermelden, dan zou ik ze tekort doen. Zelfs de door hen gebruikte plaatjes van modellen en figuren zijn slechts illustraties van hun verhalen, waarmee de strekking niet overkomt.
Ook 'het model' van Dave Ulrich vervaagt op het moment dat je hem live hoort spreken. In het hart van zijn model, nu getekend in een grote cirkel, staat in fel-rood "the credible activist". Dat ben jij dus, als HR-professional. 'Credibility' is niet (meer) genoeg! 'Ideas with impact' en 'be the architect of change' komen er direct achteraan. "We raised the bar". Na 25 jaar onderzoek onder een enorme populatie van meer dan 20.000 wereldwijd, waarvan de helft HR professional en de andere helft lijnmanager, vertaalt Ulrich de meest recente resultaten naar 6 sets van skills. Voor een mooie samenvatting van zijn betoog, zie de tekst en 8-minuten film via via deze link.
Er waren veel parallellen tussen de sprekers: leiderschap en innovatie op een gedeelde eerste plaats.
Dit congres had één op één de zaal vol met CEO’s kunnen hebben. En dat is misschien ook waarin ik nu blijf hangen: het gaat niet meer over 'de discipline HR', het gaat over 'silo-overstijgende' business solutions, om 't nog maar even in goed Nederlands te zeggen. Ook de veelgebruikte woorden 'collaboration', 'co-creation' en 'alignment' geven aan dat er echt helemaal niks meer 'op eigen houtje' is te doen, wil jouw bedrijf de toekomst de baas blijven. Wel zeker met een grote rol voor HR, zelfs een hele grote. Maar niet meer geïsoleerd 'binnen de HR afdeling': 'HR is part of the Business' geworden.

Christianne van de Pas is arbeids- en organisatiepsycholoog. Zij biedt inzicht en advies bij het ontwerpen en realiseren van organisatie-aanpassingen. www.hr-at-the-workplace.nl

Aantal keer bekeken: 188

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland