Voor de wet zijn we allemaal gelijk. Gelijke rechten, gelijke plichten.

Maar ik ben anders. Voor mij geldt een uitzondering. Ik bereik binnenkort de AOW-gerechtigde leeftijd en ben voor een werkgever ‘goedkoper’. Als ik ziek word hoeft mijn werkgever niet twee jaar, maar maximaal zes weken het loon door te betalen. Daarna mag ik worden ontslagen. Gratis. Zonder transitievergoeding.

Ik ben ook speciaal. Ik ben bijna 18 jaar en werk 12 uur per week bij de buurtsuper. In de twee jaar dat ik daar werk heb ik 24 keer een tijdelijk contract voor telkens één maand gekregen.

Wij zijn ook anders. Wij staan geregistreerd bij de sectie betaald voetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De ketenregeling over het maximaal aantal tijdelijke contracten geldt voor ons in het geheel niet.

Ook voor mij niet. Ik presenteer het nieuws bij RTL en verdien per jaar meer dan een ton. Ook voor mij heeft de Minister een uitzondering gemaakt en geldt de ketenregeling niet. Wel voor mijn collega’s die jaarlijks minder verdienen. Die zijn minder speciaal.

Ik ben ook anders. Het bedrijf waar ik meer dan 20 jaar werk, heeft gevraagd of ik ook ‘managing director’ wil worden. Dat wilde ik wel. Ook als dat betekent dat ‘het ontslagrecht’ op mij niet zonder meer van toepassing is. De ‘AVA’ gaat voortaan over mijn ontslag.

Ben ik anders? Ik ben 57 jaar en op zoek naar een baan. Veel kennis en ervaring. U mag mij maximaal twee jaar op tijdelijke basis in dienst nemen. Omdat ik ouder ben betaalt u mij de in de CAO opgenomen extra vakantiedagen. Bij een ontslag na twee jaar volgt de transitievergoeding.


Alle mensen zijn gelijk, maar sommigen zijn (kennelijk) meer gelijk dan anderen.

Stëffan de Jong
advocaat Sterc arbeidsrecht advocaten

Meer weten? Stëffan de Jong bespreekt op het congres Anders Werken de meest recente ervaringen in het ontslagrecht en de soms creatieve oplossingen voor lastige situaties. Meld u hier aan voor zijn sessie Anders Afscheidnemen

Aantal keer bekeken: 1363

Helaas is het is niet mogelijk op dit HR bericht te reageren.