Begin juli heb ik voor het goede doel, de wederopbouw van Nepal, meegedaan aan een trailrun van 73 km met 4900 stijgende hoogtemeters. In de praktijk bleek dit 78 km te zijn met ruim 5700 hoogtemeters, waarover ik ruim 17 uur heb gedaan. Tijdens dit avontuur heb ik een bijzondere ervaring gehad die ik graag met je wil delen, omdat het iedereen aangaat voor een optimale workflow.


Maximaal 27 uur.
Om 8.00 uur ging de trailrun van start in het bergdorpje La Fouly en het parcours ging voornamelijk over bergpaden. Op hoogte van 2700 meter waren er tevens sneeuwvelden die we moesten beklimmen en afdalen. Omhoog betekende dit snel wandelen en omlaag was het volop rennen en optimale focus om gecontroleerd af te dalen. De maximale tijd die we erover mochten doen was 27 uur. Uiteindelijk zou de finish in Verbier zijn op 1500 meter hoogte.


Ik ben vrij.
Na 30 km hardlopen in volle concentratie kreeg ik een heel helder gevoel en inzicht tijdens het stijgen wat ik in 3 woorden simpel kan omschrijven: “Ik ben vrij”. Ik voelde een enorm gevoel van innerlijke vrijheid en realiseerde tevens dat ieder mens in essentie vrij is. Het is ons geboorterecht om vanuit innerlijke vrijheid te leven en tegelijkertijd werd het mij heel duidelijk dat we dit als mens zelf blokkeren. Omdat we waarde hechten aan onze ervaringen zoals gedachten en emoties, oordelen over onszelf en anderen en verwachtingen hebben, blokkeren we direct de flow in ons leven. De oplossing zit hem in eenvoud, namelijk om weer net als een kind oordeelvrij, open en onbevangen in de werkelijkheid te gaan staan, zowel richting onszelf als naar anderen. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar is voor onze westerse mentaliteit een enorme uitdaging, omdat we zo gewend zijn om dingen te willen verklaren en rationaliseren met ons hoofd.


Je hebt geen vakantie nodig om vrij te zijn.
Zelf ben ik sinds mijn 19e op zoek naar de essentie en wetmatigheden van het leven en op welke manier je als mens bewust de flow kunt stimuleren. Mijn ervaring is dat er wetten werkzaam zijn waar we als het ware op in kunnen loggen net als op het internet. Belangrijk is om je te realiseren dat je altijd een keuze hebt op welke manier je met je ervaringen omgaat. De kunst is om te kijken naar je gedachten, emoties en stress vanuit de houding “Het is zoals het is”. Je bent niet de ervaring, je hebt een ervaring. Je hebt een keuze om in de slachtoffer rol te stappen of in de verantwoordelijke rol. De eerste creëert stress en de tweede zorgt voor een gevoel van innerlijke vrijheid. Je hoeft dus niet op vakantie te gaan om vrij te zijn. Er is wel bereidheid nodig om je deze leefstijl eigen te maken.


Stress als boosdoener of als accelerator?
Steeds meer blijkt uit onderzoek dat teveel en langdurige stress heel slecht is voor onze gezondheid en tevens voor ons functioneren op het werk. Als organisatie hebben we hier denk ik een belangrijke taak om bewust mee om te gaan en een bedrijfscultuur te creëren, waarbij werknemers uitgedaagd worden om vanuit gezonde stress aan het werk te zijn. Door hier open over te communiceren en als visie te integreren kan er een organisatie ontstaan, waarbij een natuurlijke workflow ontstaat. Uit onderzoek van professor Csikszentmihalyi blijkt dat flow ontstaat in een situatie waar een gezonde mate van stress ervaren wordt. Mensen bewust maken om de juiste balans te vinden tussen ontspanning en inspanning zorgt voor een gezonde werkdynamiek waar met plezier en enthousiasme gewerkt wordt. Dan kun je vanuit innerlijke vrijheid je werk beleven met alle voordelen voor zowel de organisatie als haar medewerkers.

Evert Heintz is FLOW Specialist en bergbeklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de FLOW binnen een organisatie bewust te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’

Aantal keer bekeken: 129

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland