Wat bedoel je met ‘organisatie-ontwikkeling’? En welke organisatie-ontwikkeling dan? Goeie vraag! Gek genoeg verliezen we ons in artikelen over ‘agile’, ‘lean’, ‘EVP’ en meer van die prachtige termen om allerlei organisatie-wensen aan te duiden, maar hoe kwam je daar nou ook alweer? En wat bedoelden we er ook alweer mee, eigenlijk?

Risico’s van ambities
Tuurlijk verwijzen agile en lean naar organisatie-toestanden die je iedereen zou toewensen. Ambities die getuigen van het gevoel dat je een verleidelijker werkomgeving zou willen bieden. Waar ieder zich comfortabeler kan bewegen om z’n job te doen. Maar in de praktijk ben je er nog niet door ze op de agenda te zetten. En al helemaal niet door een legertje consultants door je organisatie te jagen en te denken dat die het wel voor elkaar krijgen. Wat zou je vandáág met die ambities kunnen doen? Gewoon zelf? Zelf als leidinggevende-met-fijn-wat-invloed-hier-en-daar, of zelf als HR-adviseur aan tafel bij die leidinggevende-met-fijn-wat-invloed-hier-en-daar?

Met 2 laarzen in de praktijk
In de HR-praktijk sta je feitelijk middenin de Premier League als ’t over organisatie-ontwikkeling gaat. ’t Zou helpen als HR dit meer expliciet voor ’t voetlicht zou krijgen. Elk gesprek en elke discussie met en over ‘de medewerker’ en wat je van hem/haar verwacht in zijn/haar rol, of welke rol dit zou moeten zijn, of welke rol/bijdrage dit gaat worden in de toekomst; elk moment opnieuw gaat ’t over de kansen om de organisatie te ontwikkelen. Dan moet je je die kansen wel bewust zijn. En die kansen pakken natuurlijk.

Waar zitten de knoppen dan?
Het is echt geen hogere wiskunde als ’t gaat over het inzicht hoe aan welke knoppen te moeten draaien om de inrichting ( = de werking) van de organisatie te beïnvloeden. In de praktijk van alledag tover ik nog steeds met enige regelmaat good-old Hackman & Oldham op het scherm, met alle opklaring vandien. Geen geïsoleerde containerbegrippen, wel basis-elementen met elkaar in verband brengen; als je ’t uit elkaar haalt zie je vanzelfsprekend de kop en de staart. Met alle beïnvloedingsmogelijkheden die daarbij horen.

Elke dag opnieuw
De uitdaging is er elke dag opnieuw je te realiseren dat de organisatie een complex speelveld is, maar dat er wel degelijk samenstellende delen zijn die je kunt raken en bewegen. Met alle effecten op de beleving en de uitkomsten. Learning by doing! Met alle werkplezier als beloning.

Christianne van de Pas is HR-professional met specialisatie organisatie-ontwikkeling. In haar benadering staan verkennen en ontwerpen centraal. Voor meer informatie zie www.cvdpas.nl

Aantal keer bekeken: 215

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland