Jij maakt het verschil! Van slachtoffer naar verantwoordelijke positie

Afgelopen donderdag heb ik als spreker mijn bijdrage mogen doen aan de Inspiratiedag voor Duurzame Inzetbaarheid met als onderwerp “De kracht van FLOW.” Toen ik 15 meter in een gletsjerspleet viel tijdens het bergklimmen heb ik ervaren dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief is er zoveel meer mogelijk mits je jezelf openstelt en in de verantwoordelijke positief durft te stappen.

Het overkomt mij weer.
Tijdens de lezing heb ik mijn bijna doodervaring gedeeld en de link gelegd met De Piramide van Inzicht ®. De basis gaat over verantwoordelijkheid; Ik ben 100% verantwoordelijk voor mijn eigen ervaringen. Hiermee bedoel ik niet wat je overkomt in het leven dat dat jouw eigen verantwoordelijkheid is, maar wel hoe je met je eigen ervaringen omgaat. Je hebt namelijk altijd een keuze op welke manier je met je eigen ervaringen omgaat hoe vervelend of uitdagend de situatie ook. Alleen al door je hier bewust van te zijn zet je jezelf in de positie dat je een keuze hebt, de verantwoordelijke rol.


Toen ik in Zwitserland na een 15 meter val in de gletsjerspleet op een sneeuwbrug terecht was gekomen die mijn leven heeft gered (de gletsjerspleet was minstens 50 meter diep) heb ik ruim 2 uur gefunctioneerd tussen leven en dood. In die paar uur heb ik heel veel angst ervaren, letterlijk angst om te overleven. Ik had in de slachtoffer rol kunnen gaan zitten door te denken “Dit overkomt mij weer” en me daarmee in de passieve rol te zetten. Door de angst die ik ervoer onder ogen te zien vanuit oordeelvrije aandacht (het is zoals het is) en tegelijkertijd te realiseren dat ik niet de angst ben die ik ervoer, kon ik blijven handelen in plaats van te blokkeren door de emoties die ik voelde. Door mijn angst te accepteren en onder ogen te zien vanuit openheid zette ik mijzelf in de verantwoordelijke positie.

                                                               “Het meervoud van lef is leven”. ~ Roos van Acker.


Ga jij achter het stuur zitten?

Door je te realiseren dat de ervaringen die je hebt van jou zijn kun je de keuze maken om er verantwoordelijkheid voor te nemen. Als je bijvoorbeeld onzekerheid ervaart als je met iemand praat, is het een uitdaging om hier verantwoordelijkheid voor te nemen in plaats van de ander de schuld te geven van je eigen onzekerheid. Als de onzekerheid er helemaal mag zijn en je realiseert je dat jij niet die onzekerheid bent, dan kan dat gevoel doorstromen en laat je het los. Op deze manier kom je automatisch bij een diepere laag uit die je vertrouwen kunt noemen of je eigen kracht. Op deze manier zet je jezelf in de verantwoordelijke positie en neem je plaats achter het stuur in plaats van op de achterbank te gaan of blijven zitten. Deze manier van kijken naar je eigen ervaringen en naar anderen vanuit oordeelvrije aandacht (openheid) is een krachtige manier om de flow in je leven en werk te stimuleren. Het vergt wel lef om op deze manier verantwoordelijkheid te nemen, maar het zal je heel veel opleveren.

Vanuit Insight Adventure inspireert Evert Heintz mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Hij helpt organisaties om bewust de flow te stimuleren aan de hand van het vitaliteitsmodel De Piramide van Inzicht ®. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als boodschap dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.

Afgelopen november is zijn fascinerende boek uitgekomen met de titel “Een leven lang FLOW”. Het is een praktisch en inspirerend boek met ervaringsverhalen, waarin je uitgedaagd wordt om het heft in eigen handen te nemen om de flow in je dagelijkse leven en werk te optimaliseren. 

Aantal keer bekeken: 96

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland