Jobcrafting: over vissen die in bomen klimmen

Via twitter werd ik deze week geattendeerd op deze mooie uitspraak van Einstein: “Everyone is a genius. But if you judge a fish on its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid.”
Het lijkt een mooie samenvatting van waarom je als organisatie aan talentmanagement moet doen. Maximaal gebruik maken van de talenten van medewerkers en die gebruiken voor je organisatie. Dat werkt toch beter dan de nadruk leggen op datgene wat je niet kunt?

Steeds maar bezig zijn met je zwakke punten is immers frustrerend. Het levert weinig meer op dan een continu gevoel van onbekwaamheid. En het oordeel over de bijdrage die je levert aan de organisatie zal niet positief uitvallen. Want hoe goed je ook je best doet, het wordt nooit zo goed als men eigenlijk verwacht.
De nieuwste ontwikkeling in dit kader is job crafting. Op basis van je talenten modelleer je je baan naar je talenten. Daarmee vorm je een functie waarin jouw sterke punten maximaal tot ontwikkeling komen. Je hoeft geen nadruk meer te leggen op je zwakke kanten, maar je krijgt maximale mogelijkheid om jouw sterke punten in te zetten.

Maar hoe verhoudt die focus op talenten en de eigen mogelijkheden van medewerkers zich eigenlijk met de doelen van de organisatie? Je bent toch aangenomen om een bepaalde bijdrage te leveren voor het doel van de organisatie? Als iedereen vooral zijn eigen sterke punten benadrukt en die inzet voor het werk, hoe realiseer je dan de producten en diensten waar je als organisatie voor staat?

Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent is natuurlijk fantastisch. Iets goed kunnen en er plezier in hebben gaat bijna altijd samen. Je talent inzetten en gebruiken voor je werk en dat steeds meer en meer ontwikkelen geeft een geweldige motivatie voor ieder mens. En het mooie is dat iedereen wel iets heeft waar hij of zij goed in is en dat gaat meestal samen met plezier hebben.
Maar je bijdrage wordt pas zinvol als jouw inspanningen passen bij wat de organisatie wil bereiken. Als je heel goed bent in iets wat de organisatie eigenlijk niet echt nodig heeft op die plek, dan kun je daar nog zoveel plezier in hebben, maar echt zinvol is je bijdrage dan niet.

Natuurlijk kan een vis beter zwemmen dan bomen klimmen. En natuurlijk kun je de vis dan beter laten zwemmen. Maar de vraag is natuurlijk eigenlijk: hoe kwam die vis in dat bos terecht? Hoe kan het dat die vis in een omgeving verzeild is geraakt waar zijn sterke punten totaal niet van belang zijn? En vooral: hoe krijg je de vis weer in een effectieve omgeving?

Job crafting betekent dus wat mij betreft als eerste zoeken naar een organisatie die past bij jouw talent. Een omgeving zoeken waar jouw talent ook op waarde wordt geschat. Waar je er iets aan hebt dat je goed cijfers kunt analyseren of heel zorgzaam bent voor cliënten. Dat kan natuurlijk op kleine schaal: de vis kan zoeken naar een plas of een sloot in het bos en daar zijn zwemkunsten vertonen. Maar of hij in die beperkte context echt kan excelleren is de vraag.

Als een vis in het water: dat betekent dat je een omgeving zoekt waarin je kunt schitteren. Waar ben jouw talent heel goed kan gebruiken en inzetten om het doel van de organisatie te bereiken. En het mooie is dat jij in zo’n omgeving maximaal kunt excelleren. Dan krijgt je talent alle mogelijkheid om maximaal te groeien en te ontwikkelen.

Aantal keer bekeken: 1458

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Marjon Bohre on 2 juni 2012 at 8:29pm

Dank Justin, Marc en Nicole voor jullie reacties. Tja, Nicole: je hebt gelijk: achterhalen welke talenten je hebt valt nog niet mee. Voor werkgevers om scherp te benoemen wat zij willen bereiken blijkt trouwens ook niet altijd even makkelijk. Nog een wereld te winnen dus aan beide kanten: helemaal eens!

Reactie van Nicole van der Meulen on 2 juni 2012 at 1:20pm

Leuke metafoor en to the point. Nu is het alleen nog van belang dat mensen zelf goed achterhalen over welke talenten zij beschikken en dit ook goed kenbaar kunnen maken en dit matchen met de passende werkgever. Kortom zelfkennis aan beide kanten is natuurlijk wel een vereiste om je daadwerkelijk als een "vis in het water te voelen".

Reactie van marc barendse on 31 mei 2012 at 3:11pm

heel zinnig en verhelderend. kort en bondig to the point.

Reactie van Justin Ghijsen on 31 mei 2012 at 2:03pm

Mooie uitspraak van Einstein en een goed stuk!