Ik ben zeer nieuwsgierig. Ook naar de toekomst. Dat betekent soms dat ik alvast het laatste hoofdstuk van een boek lees, maar ik heb dat vooral ook in mijn verlangen om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen.

Zo ben ik erg benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan met het voornemen om de pensioenleeftijd op te hogen naar 75 jaar. Ook al neemt de werkloosheid onder 50-plussers inmiddels af, als ik naar het aanbod van het UWV kijk, zie ik toch een hoge vertegenwoordiging van deze groep.

35- of 55+
En zoals een directeur ooit tegen me zei: ”hoe ouder ik zelf word, hoe meer ik de leeftijdsgrens ophoog. Maar ik wil liever toch een 35-minner dan een 55-plusser.” Misschien meer eerlijk dan sociaal wenselijk, maar mijn ervaring leert me dat het blijkbaar ook is hoe meer beslissers denken. Mijn blik in de toekomst zou me dan duidelijk maken of managers ooit gaan snappen dat een vitale 60-er zeker blijft en zich zal inzetten en dat van een vermoeide 30-er midden in het spitsuur van zijn leven dit nog maar de vraag is.

Als het echter een wens is vanuit de overheid om mensen steeds langer te laten werken, ben ik toch erg benieuwd hoe we hier met elkaar voor gaan zorgen. Natuurlijk, verhoudingsgewijs komen er door de ontgroening steeds minder jongeren en is het straks gemakkelijker om een passende oudere collega te vinden dan die ideale jongere. Ik ben erg benieuwd wat we hier allemaal voor bedenken.

Inspirerende seminairs
Gelukkig komen er regelmatig seminairs om het hier over te hebben. Duurzame inzetbaarheid is een issue dat op vele manieren aandacht krijgt. En dat is maar goed ook. Elkaar inspireren, kennisdelen en zorgen dat het onderwerp op de agenda blijft staan, is iets dat niet alleen belangrijk is, maar er ook voor zorgt dat medewerkers beter hun werk kunnen blijven doen. Om hier geen sluikreclame te maken voor de verschillende bijeenkomsten, even googlen doet wonderen.

Maatwerk de sleutel?
Wat de toekomst ook gaat bieden (en helaas, ik heb nog steeds geen glazen bol of een andere manier gevonden om door de sluiers van de tijd te kijken), een ding staat wel voor mij vast: duurzame inzetbaarheid wordt een steeds groter en belangrijker onderwerp. Samen moeten we er voor zorgen dat medewerkers met plezier naar hun werk kunnen gaan, toegevoegde waarde kunnen leveren en dat zij dit kunnen doen onafhankelijk van hun leeftijd of omstandigheden. Hiervoor is inzet nodig van managers en HR-afdelingen, maar ook vooral het onderlinge gesprek. Maatwerk is volgens mij het sleutelwoord. En gelukkig betekent maatwerk in dit geval niet elke keer het wiel opnieuw uitvinden, maar wel elke keer bekijken en bespreken wat nodig is in deze speciale situatie.

Wie tot andere inzichten is gekomen of een andere mening heeft, hoor ik graag. Misschien dat ik de glazen bol dan even mag lenen.

Aantal keer bekeken: 109

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland