Kinderarbeid is walgelijk. Het is onethisch en niet acceptabel. Dat gezegd hebbende: scheur de term in tweeën en je krijgt twee losse woorden waar de meeste mensen juist een heel positief beeld bij kunnen vormen.

Je zult mij niet horen zeggen dat kinderarbeid bespreekbaar moet zijn. Maar wat nou, als je die twee losse woorden, kinderen en arbeid op een andere manier wat meer aan elkaar verbindt?
En vergeet daarbij het beeld zoals we dat vanuit het verleden hebben en al helemaal zoals het, helaas nog steeds, in andere werelddelen wordt gebezigd.
Kinderen én arbeid, maar dan in een compleet nieuwe definitie! Waarom zouden kinderen niet hun actieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en het bedrijfsleven zonder dat er sprake is van dwang of commercieel gewin?

Innovatie vraagt om vernieuwende ideeën
Iedere zichzelf respecterende organisatie maakt ruimte voor innovatie. Innovatie op het gebied van de producten, diensten; innovatie op het eigen beleid en misschien ook wel op het gebied van arbeid en interne processen (ook wel sociale innovatie genoemd).
Vernieuwing en vernieuwende ideeën, daar draait het om. Ik ben van mening dat de HR-mensen daar een faciliterende rol in hebben te spelen; zorgen dat het klimaat zo is dat innovatie goed kan gedijen.

Het meest lastige aan innovatie, en vooral het in gang zetten daarvan, is natuurlijk de vastgeroeste denk- en zienswijze die we hebben. Paradigma’s hebben we in overvloed en omdenkers zijn vandaag de dag een schaars goed….Of toch niet?

Als er één groep binnen onze samenleving is die een natuurlijke aanleg heeft voor omdenken, dan zijn het wel onze kinderen! Kinderen zijn creatief en hebben weinig last van barrières in hun expressieve uitingen en denkwijzen. Dat grenzeloze en creatieve is een waardevol goed wat veel volwassenen al lang geleden verloren zijn. En zoals een wijs persoon ooit zei: “Wie het kind in zichzelf verliest, is voor altijd verdwaald.” Dat verdwaald zijn lees ik dan als vastzitten in een doolhof van vaste denkwijzen.

In dit licht zou het volgens mij helemaal niet verkeerd zijn om kinderen vaker een rol te laten spelen binnen de organisatie. Op sommige plekken gebeurt het gelukkig al. Het Radboud UMC Amalia Kinderziekenhuis heeft bijvoorbeeld zo’n Kinder Advies Raad. Fantastisch! In die setting zijn de ’klanten’ natuurlijk ook van dezelfde doelgroep – dus die link is snel gelegd. Maar ook IBM heeft initiatieven waarbij ideeën van kinderen kunnen leiden tot innovatieve ideeën voor de uitbreiding van het productportfolio.
Het is nog niet echt gebruikelijk om kinderen om advies te vragen als organisatie. Voor een deel heeft dat natuurlijk ook te maken met de vraag over hoe je zoiets op een ethisch verantwoorde manier kan doen zonder dat er sprake is van uitbuiting of enkelzijdig belang. Uiteraard moet het kind er ook echt beter van worden. Je zou daarbij kunnen denken aan een vergoedingen in de vorm van plezier, kennis en wellicht zelfs in de vorm van een ’baan optie’ of ’project-strippenkaart’ in de toekomst.

Kinderen en arbeid is goed, maar dan dus wel in versie 2.0. Noem het bijvoorbeeld 'Kidnovation' en maak er goede afspraken over. En als HR kun jij die verbindende factor zijn in dit verhaal. Jij als enabler van Human Interactions’ creëert het landschap waarin dit mogelijk is (zie ook mijn blog: “Weg met HRM” over de HIE - Human Interaction Enabler). Je verbindt innovatie aan jong en geeft daarmee goede innovatieve impulsen voor de organisatie. Mooie bijkomstigheid is dat je in een heel vroeg stadium al bezig bent met mogelijke talenten in kaart brengen; een sterk staaltje Future Talent Acquisition!


Dus wil je innoveren, wil je andere invalshoeken zien, sta je open voor de meningen van de mensen die over 15 tot 25 jaar op jouw stoel gaan zitten? Denk dan eens concreet na over hoe je aan de slag kan gaan met 'Kidnovation'. Ik daag je uit!

Aantal keer bekeken: 565

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland