Koordjes ; Welk koordje gooi je uit en welk koordje neem je aan?

Blog 3 donderdag 27 november 2008

Vorige week ontving ik in mijn praktijk een zakelijke klant, dame van midden 30 die kwam met de volgende onderwerpen:
- Macht
1. Vrouw/vrouw situatie. Als vrouw in een leidinggevende positie krijg je vaak tegenwerking van vrouwelijke collega's (jaloezie).
2. Man/vrouw situatie. Bij mannelijke collega's kan er naast positieve aspecten ook negatieve gedragscodes ontstaan. Wanneer een vrouw leidinggevend is, kunnen mannen zich afzetten tegen haar aangezien hij haar als bedreiging ziet of laatdunkend doet aangezien hij de vrouw incapabel acht voor de functie.

Heel interessant! Het verhaal wat zich hier afspeelt is in dit geval persoonsgebonden maar vast herkenbaar voor velen maar in geheel andere onderwerpen of misschien wel dezelfde.
Zoals ik het noem het zogeheten ‘koordjes’ verhaal. Wat zend je uit en wat neem je aan? Welk koordje gooi je uit (en wordt aangenomen) en welk koordje neem je aan?
Wat bedoel ik met de term ‘koordjes’?
Mensen die bij mij komen, kennen deze term als geen ander.
Ik zal je een voorbeeld geven.
Als iemand ruzie met je maakt of een ruzie met je probeert te maken, kun je kiezen óf om het aan te horen óf om het zogehete ‘ruzie’- koordje aan te nemen.
M.a.w. als je het koordje hebt aangenomen ga je de ruzie aan.
Neem je het koordje niet aan dan heeft diegene een ruzie in zijn eentje en ben je één en alleen een toeschouwer (en hoor je wat er gezegd wordt maar je doet er niets mee).
Alles wat iemand anders je aanbiedt hetzij liefde, ruzie, aandacht het maakt niet uit wat, jij kunt kiezen of je dit uitgegooide koordje aan wilt nemen. Zodra je het niet aanneemt blijft het liggen waar het ligt. Neem je het wel aan is het van jou en van de persoon die koordje heeft uit gegooid. Dit geldt uiteraard ook voor alle koordjes die je zelf uitgooit.
In dit geval! (bovengenoemde issue)
Als een vrouwelijke collega jaloers op jou is en dus dat soort koordjes uitgooit dan is het aan jou om ze wel of niet aan te nemen. Als je het koordje aanneemt en dus ingaat op de jaloezie dan is dat koordje van jou en van haar en is deze issue een issue en je moet er wat mee. Neem je het koordje niet aan dan laat je het liggen waar het hoort (bij de dame die hem uitgooide) dan is er niets. Want je laat het liggen. Omdat jij er niets mee doet kan de dame die het koordje uitgooide er ook niets meer mee. Einde koordje! Dit hoef je maar een paar keer doen zodat ongezegd duidelijk is dat het geen onderwerp is. Dit heeft eveneens te maken met het onderwerp ‘begrenzing’. Dit zal ik de volgende blog bespreken.
Voor vandaag! Welke koordjes gooi jij uit? En welke koordjes neem jij aan?

Aantal keer bekeken: 79

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland