Laat jij medewerkers genoeg op adem komen?

We kunnen als mens ongeveer 8 weken zonder eten, 6 dagen zonder water en slechts een paar minuten zonder zuurstof. Toch hebben we in onze westerse maatschappij maar weinig aandacht voor een gezonde ademhaling, terwijl dit zo essentieel is. Juist in onze gestreste samenleving kunnen we heel veel baat hebben bij een natuurlijke ademhaling.

Even op adem komen
Als je in een ontspannen situatie bent, adem je in een gezonde situatie tussen de 4 en 8 keer per minuut. Eén ademfrequentie bestaat uit 1 in- en uitademing. De meeste mensen halen dit helaas niet en hebben een veel hogere ademfrequentie. Veel mensen met een burn-out zitten bijvoorbeeld boven de 20 keer per minuut. Als je nagaat dat 15 keer ademen per minuut gelijk staat aan hetzelfde als 20 km per uur fietsen tegen de wind in, betekent dit een onnodig hoge belasting van al je vitale organen en hiermee je vitaliteit, 24 uur per dag.

Terug naar de basis
Het bijzondere van ademhaling is dat we het kunnen beïnvloeden en hiermee direct invloed hebben op onze fitheid en energieniveau. Werknemers met een gezonde ademhaling hebben een hogere productiviteit en zijn minder vatbaar voor stress. En als je stress ervaart, kun je ademhaling direct inzetten om het stressniveau hanteerbaar te maken.

50% winst
Een hele simpele manier om je ademhaling effectiever te maken is te zorgen dat je in- en uitademt door je neus gedurende de dag. Simpelweg je lippen op elkaar houden zorgt ervoor dat je in- en uitademt door je neus. Neusademhaling zorgt voor 50% meer zuurstof opname en verhoogt tevens je weerstand en levert je dus direct winst op.

Uiteraard is hier nog veel meer over te vertellen en mee te doen om een vitale organisatie te bevorderen simpelweg door met de ademhaling aan de slag te gaan.

Preventie als focus
Als organisatie preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning en kan voorkomen dat de balans kwijtraakt. Door bijvoorbeeld een paar keer per week te sporten, regelmatig te bewegen op de werkvloer, gezond eten, time-out momenten te stimuleren gedurende de dag en sociale momenten met vrienden en collega’s. Hier als organisatie praktisch over nadenken hoe je gezondheid preventief kunt bevorderen biedt voor de lange termijn meer plezier en tevens gezonde werknemers die minder verzuimen. Zo bereiken we een win-winsituatie waar iedereen blij en energiek van wordt.

Evert Heintz is FLOW Specialist en Bergbeklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de FLOW binnen een organisatie bewust te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’.

Aantal keer bekeken: 397

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland