Lang leve de inzet van stagiaires. Maar waar moet u als HR-professional aan denken?

Veel ondernemers in het MKB maken gebruik van stagiaires. Enthousiaste studenten die een paar weken of maanden een kijkje in de keuken krijgen. Juridisch is er weinig geregeld, de wet kent de stagiair niet als zodanig. Hoe staat het met de positie van de stagiaire in uw bedrijf?

Stageovereenkomst
Een stageovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst. Dat is belangrijk voor ondernemers, de beschermende maatregelen zoals ontslagbescherming en minimumloon zijn niet van toepassing.
Wel zijn de werkzaamheden van de stagiaire gericht op het doen van relevante werkervaring geheel in de lijn met de opleiding. Als de werkzaamheden nuttig zijn voor de stagiair, er wordt geen loon betaald en er is geen gezagsverhouding dan is er sprake van een zuivere stageovereenkomst. Een stagevergoeding in de vorm van een onkostenvergoeding kan wel worden gegeven aan een stagiair.

Arbeidsovereenkomst

Als de ‘stagiair’ voornamelijk werk verricht die van betekenis is voor de ondernemer en er ook een salaris wordt betaald vergelijkbaar met andere werknemers dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Hou daar rekening mee en denk dan aan de regels die betrekking hebben op werknemers, zoals ontslagbescherming, proeftijd, minimumloon.

Proeftijd opnemen?
Vaak willen ondernemers na een geslaagde stageperiode de stagiair een arbeidsovereenkomst aanbieden. Kan dan nog een proeftijd worden opgenomen? Een proeftijd kan je alleen opnemen in de eerste arbeidsovereenkomst voor globaal dezelfde werkzaamheden. Als er tijdens de stage sprake was van een zuivere stageovereenkomst dan kan dus een proeftijd in de eerste arbeidsovereenkomst opnemen. Echter als de werkzaamheden tijdens stageperiode en de arbeidsovereenkomst op elkaar lijken en er salaris is betaald aan de stagiair dan kan de rechter feitelijk beoordelen dat de stageovereenkomst een arbeidsovereenkomst was. Een nieuwe proeftijd is dan niet meer mogelijk. Er zal dan ook een tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden overeengekomen.

Kan de stagiair een dagje vrij nemen?
Als je kijkt naar de zuivere stageovereenkomst dan bestaat er geen gezagsverhouding tussen ondernemer en de stagiair. Om die reden kan de stagiair zijn werkzaamheden in het kader van zijn leerdoelen vrij en naar eigen zeggen indelen. Een dagje vrij nemen is dan ook geen probleem. Vrij vragen en een vakantiedag opnemen past meer in de sfeer van de arbeidsovereenkomst.

Stagiaires zijn heel nuttig voor een onderneming en ze kunnen veel leren binnen uw bedrijf. Als u een stageovereenkomst wilt aangaan dan zult u dat duidelijk moeten verwoorden om alle schijn van een arbeidsovereenkomst te vermijden. De juristen van Halsten helpen u daarbij graag. Een goede stageovereenkomst laten opstellen is een investering die uw bedrijf weer een stap verder brengt.

Aantal keer bekeken: 765

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland