Leiderschap in de 21e eeuw. Is fundamenteel anders (kijken)

Aantal keer bekeken: 130

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Bertil Verbaarschot on 3 december 2018 at 10:41pm

Oei, nog geen 19 jaar onderweg in de 21e eeuw en iemand roept al zaken over leiderschap in de 21e eeuw. Beste Erwin, enig idee hoe leiderschap er medio deze eeuw uit zal zien en wat de centrale issues zullen zijn, laat staan zo rond 2090?

Dit soort betogen verschijnen met elke verandering die zich aan de horizon manifesteert. Niet dat ze daarmee per saldo onwaar zijn, maar een lange houdbaarheid hebben ze meestal niet. Is ook niet goed voor de consultancy-markt, die ons juist wil vertellen hoe en waarom we doorlopend moeten veranderen.

Mag ik me aan een visie wagen? Bovenstaande thema's zijn van nu, en de kans dat ze over 50 jaar nog actueel zijn is gering. Naarmate de toepassing van BiG Data analyses, van IA, en van biomedische en DNA-technologie zich verder ontwikkelt, zal de impact daarvan op leiderschap zich meer en meer manifesteren. Snel schakelen op wat nodig is en dat gestalte geven, dat zal vermoedelijk niet veranderen. De middelen en mogelijkheden om dat te doen zullen echter uitgebreider, complexer en ingrijpender zijn dan we ons waarschijnlijk nu kunnen voorstellen. Beheersen wij tegen die tijd dan de technologie nog of beheerst die ons? Het is maar de vraag in hoeverre menselijke (leiderschaps)aspecten nog leidend zijn;  misschien zijn tegen die tijd die menselijke aspecten volledig maakbaar, voorspelbaar, artificieel vervangbaar en traceerbaar, en vervat in code.