Managers lopen grote securityrisico’s bij mobiel werken

iPass heeft de resultaten gepubliceerd van het iPass Mobile Security Report 2017. Dit rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten. Uit de resultaten blijkt dat c-level managers, waaronder CEO’s, grote risico’s lopen te worden gehackt tijdens mobiel werken. Cafés en koffiehuizen zijn het meest risicovol, volgens 42% van de respondenten, gevolgd door luchthavens (30%), hotels (16%), conferentiecentra (7%) en vliegtuigen (4%).

Securityrisico’s mobiel werken
Het iPass Mobile Security Report 2017 maakt inzichtelijk hoe bedrijven omgaan met alle securityrisico’s gerelateerd aan mobiel werken. Zo’n 93% maakt zich meer zorgen gezien het toenemend aantal mobiele medewerkers. Bijna de helft (47%) is erg bezorgd, terwijl dat in 2016 nog maar 36% was. Verder verbiedt tweederde (68%) het gebruik van publieke Wi-Fi hotspots (62% in 2016).

Man-in-the-middle aanvallen
‘Man-in-the-middle’ aanvallen zijn de grootste bedreiging tijdens het werken via publieke Wi-Fi hotspots, volgens 69% van de respondenten. Daarbij kan een aanvaller ongezien alle communicatie onderscheppen of veranderen. Andere grote risicobronnen zijn het niet gebruiken van encryptie (63%), ongepatchte operating systemen (55%) en hotspot spoofing (58%).

C-level managers
“C-level managers lopen het grootste risico te worden gehackt tijdens mobiel werken”, zegt Raghu Konka, Vice President engineering bij iPass. “Dat zijn namelijk geen 9 tot 5 werkers, zijn vaak onderweg en hebben toegang tot de meest gevoelige bedrijfsinformatie. Zij vertegenwoordigen een gevaarlijke combinatie van hoge waarde en hoge beschikbaarheid, waardoor ze een interessant doelwit zijn voor elke hacker. Vooral in de overal aanwezige cafés en koffiehuizen, met tegenwoordig snelle Internetverbindingen. Alleen zijn niet al deze gelegenheden goed beveiligd, waardoor iedereen die er gebruik van maakt potentieel kwetsbaar is.

Securitybewustzijn
“Organisaties worden zich steeds bewuster van de mobiele securityrisico’s, alleen worstelen ze nog met de balans te vinden tussen security en productiviteit”, aldus Konka. “Ze beseffen dat medewerkers via gratis Wi-Fi hotspots meer kunnen werken en dus productiever zijn, maar tegelijkertijd nemen de securityrisico’s daarvan toe. Hoewel een man-in-the-middle aanval als het grootste risico wordt gezien, groeit tevens het aantal aanvalsmethoden. Organisaties moeten nog meer de verantwoordelijkheid nemen te waarborgen dat hun mobiele medewerkers overal veilig met het Internet verbonden zijn.”

Meer kansen dan bedreigingen
“In de praktijk reageren veel organisaties eerst met verbieden, in plaats van nadenken over oplossingen”, zegt Konka. “Daarmee negeren ze de trend dat het snelgroeiend gebruik van mobiele apparatuur veel meer kansen met zich meebrengt dan bedreigingen. In plaats van defensief reageren op alle securityrisico’s met beperkingen die soms onuitvoerbaar zijn of demotiverend, doen organisaties er verstandig aan mobiele medewerkers te faciliteren met de benodigde tools om overal en altijd veilig online te kunnen werken.”

Het iPass Mobile Security Report 2017 is in maart 2017 uitgevoerd door Vanson Bourne. De hier beschreven resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 500 CIO’s en IT-beslissers in West-Europa (60%) en de Verenigde Staten (40%).Het rapport is te downloaden via: https://www.ipass.com/research/mobile-security-report-2017/

Aantal keer bekeken: 95

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland