En, met het P&O-team dit jaar nog een dag in het bejaardentehuis gewerkt? Of een uitje georganiseerd voor de verstandelijk gehandicapten in het dorp? Laat mij raden. Ik denk van niet. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is uit. De blik is nu weer even op onszelf gericht. Opdracht van boven: geen kosten maken als het echt niet hoeft.

Ik kan mij nog goed een blog van Rob Vinke herinneren, waarin hij Maatschappelijk Betrokken Ondernemen wegzet als een trendy activiteit. Want waar blijven onze goede bedoelingen nu het economisch slechter gaat?

Hij heeft gelijk. Ik merk het zelf ook. Met mijn bedrijf ben ik op dit front heel wat minder actief, dan toen het werk nog voor het opscheppen lag. De tering naar de nering zetten, noemen wij dat. De portemonnee blijft nu soms dicht, waar hij eerst geopend stond. Sorry, opdracht van boven.

Verkeerde gedachte. Want toen de lokale voedselbank moest worden opgericht, is het meeste werk gedaan door een jonge medewerker die wat ervaring als projectleider goed kon gebruiken. Zij blij, wij blij.

Een uitgelezen kans voor HRM.

Denk eens aan wat een maatschappelijk georiënteerd imago doet op de arbeidsmarkt. Daar kan geen salarisaanbod tegenop. Of neem de ontwikkeling van competenties, hoeveel scholing wordt daaraan niet gespendeerd? Maar een telefoontraining kan toch net zo goed plaatsvinden in het callcenter van het Rode Kruis? En waarom teambuilding altijd in de Ardenne, als het activiteitencentrum van het AZC nog moet worden opgeknapt? Goedkoper en – blijkt uit onderzoek – veel effectiever, want de motivatie spuit eruit.

Denk ook eens aan al die re-integratietrajecten, die kunnen net zo goed buiten de deur. Laat het verzorgingstehuis ervan profiteren, zodat het personeel daar wordt ontlast. En het pensioen hoeft echt geen zwart gat te zijn, als in de voorbereiding de mogelijkheden van vrijwilligerswerk zijn onderzocht. Per slot van rekening wordt in Nederland 50 procent van dit werk door ‘werkloze’ ouderen gedaan.

MBO in crisistijd? Gewoon efficiënt personeelsbeleid. Wij blij, zij blij.


Zijn er meer voorbeelden hoe Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en HRM samen kunnen gaan?


Rolf Baarda is directeur van Bureau Baarda, een middelgroot adviesbureau op het gebied van beloningsmanagement (functiewaardering, beoordelingssystemen, salarismarktonderzoek) in relatie tot organisatie-effectiviteit (focus, strategie, processen, gedrag)
www.bureaubaarda.nl
www.twitter.com/RolfvanBB

Aantal keer bekeken: 79

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Caroline on 30 augustus 2010 at 9:52am
Inderdaad Rolf, mensen willen graag een bijdrage leveren aan maatschappelijke vooruitgang, vooral als de activiteiten raken aan hun eigen drijfveren en kernwaarden. Behalve de bovengenoemde voordelen zijn er ook betere betrokkenheid bij de eigen organisatie, minder ziekteverzuim en verhoging van de productiviteit van de werknemer die direct of zijdelings bij het MBO-project betrokken is.
Ik kijk uit naar het artikel dat jij en Esther Hofstede samen schrijven.
Reactie van Rolf Baarda on 28 augustus 2010 at 6:13pm
Dank Ingrid voor je aanvullingen. Ik voeg daar nog een naam aan toe: de Stichting Samen voor http://www.samenvoor.nl/ van Esther Hofstede. Esther leverde mij de informatie om deze blog te schrijven. Binnenkort willen we er samen een artikel aan wijden.
Reactie van Ingrid Kerr on 27 augustus 2010 at 4:17pm
Een kolom naar mijn hart.... helemaal waar. Ik heb geweldig samengewerkt met Nederland Cares: http://www.nederlandcares.nl/ en people4change, www.people4change.nl
De ene organisatie kan je inzetten om vrijwilligerswerk in te passen in drukke agenda's en de andere (people4change) kan je inzetten in bijv een Management Development traject. P4C werkt samen met Schouten en Nelissen en maakt van een uitzending een geweldig leertraject.
Uitgangspunt is daarbij dat je niet alleen maar kennis komt brengen maar dat er waarschijnlijk veel meer te leren valt. Heel waardevol voor beide partijen dus.
Wij blij... zij blij...