Mediation bij arbeidsconflicten geeft verrassende inzichten!

Medewerker functioneert niet optimaal
Een cliënt belt over een arbeidsconflict met ‘zijn rechterhand’ binnen zijn verffabriek. Deze medewerker is verantwoordelijk voor onder andere het commerciële beleid in het familiebedrijf. Maar de commerciële successen blijven uit. Ondanks het wekelijkse overleg lijkt er niets uit zijn handen te komen. De ondernemer raakt wat geïrriteerd en heeft aangegeven dat het zo niet heel lang meer goed zal gaan. De rechterhand werkt al lang voor het bedrijf en is ook een prettig persoon. Voor de rechterhand wordt het ook teveel en hij heeft zich ziek gemeld. Hij heeft gebrek aan concentratie en hij slaapt de laatste tijd heel slecht.

Ondernemer schakelt mediator in
Het advies van de bedrijfsarts om een gesprek aan te gaan valt in goede aarde en de ondernemer schakelt een mediator in, hij heeft daar goede verhalen over gehoord.
Na het eerste gesprek blijkt dat het toekomstbeeld van de rechterhand bij de fabriek onzeker is geworden. De eigenaar heeft immers twee jaar geleden zijn zoon binnengehaald. De rechterhand heeft voor zichzelf een rol als directeur bedacht en ziet de zoon nu dit pad doorkruisen. De eigenaar beseft zich tegelijkertijd dat hij eigenlijk helemaal niet met de toekomst bezig is. Hij wordt over 3 jaar 65 jaar en is nog altijd fit. Een goed gesprek over de toekomst van zijn fabriek is nog nooit gevoerd.

Belangen komen op tafel
Na het tweede gesprek onder leiding van de mediator wordt duidelijk welke belangen een ieder heeft. Duidelijkheid, betere communicatie, helder rolverdeling, toekomstperspectief voor bedrijf en de rechterhand. Ook de zoon speelt natuurlijk een belangrijke rol in het geheel. Er worden concrete afspraken gemaakt in de mediation. De rechterhand gaat een managementopleiding volgen, de zoon legt zich toe op het commerciële beleid en de nieuwe media en de eigenaar heeft een deel van zijn taken reeds overgedragen aan de rechterhand.

Ondernemer neemt met gerust hart paar weken vrij
De eigenaar belt mij een aantal weken later weer op en vertelt openhartig over de prettige situatie in zijn fabriek. De gesprekken onder leiding van de mediator hebben andere inzichten gebracht. De rolverdeling is helder en duidelijk. Het takenpakket past nu beter bij een ieder en de nieuwe opdrachten komen ook binnen. De rechterhand is weer hersteld, werkt 100% en pakt zijn taken goed op. De eigenaar is gerust gesteld en hij gaat zelfs een paar weken met zijn vrouw met vakantie; als een voorproefje op zijn aanstaande pensionering.

Snelle oplossing met mediation
De mediation heeft deze ondernemer veel opgeleverd. De toekomst van het bedrijf is veiliggesteld en hij is daar gerust op, hij heeft weer tevreden medewerkers, het bedrijfsresultaat maakt een goede sprong en grappig genoeg: meer vrijheid voor zichzelf. Dat alles binnen een termijn van vier weken en drie goede gesprekken. Bij een volgend probleem zal hij weer mediation inzetten. Voor de kosten afgezet tegen dit verrassende en bevredigende resultaat hoeft hij het niet te laten!

Wilt u ook weten of mediation voor uw onderneming een geschikte mogelijkheid is om conflicten op de afdeling, tussen medewerkers of met een zakelijke partner op te lossen? Neem dan contact op met De Raadgevers Mediation op 0800- 3456788 of per mail naar mbehrens@deraadgevers.nl

Aantal keer bekeken: 610

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Toos Bik on 15 juli 2011 at 12:35pm
Mooie illustratie van hoe een mediationgesprek tot andere perspectieven kan leiden.
Een externe mediator, met afstand tot de problematiek, kan daarbij zeer behulpzaam zijn. Maar ook een HR professional met de juiste mediationvaardigheden kan een dergelijk gesprek goed vormgeven.

Toos Bik
Mediation Trainingsinstituut, MTi
www.mediation.nl
Reactie van Inge Beckers on 15 juli 2011 at 9:02am
Mooi verhaal!

Op 16 maart schreef ik over een initiatief bij gemeenten:
Ambtenaren bieden elkaar mediation bij conflicten

Groet, Inge
Reactie van Carin Zijlstra on 14 juli 2011 at 4:04pm
Beste Martine,

Leuk en positief artikel over mediation in de arbeidsrelatie.
Als zelfstandig mediator gespecialiseerd in arbeidsconflicten moet ik echter zeggen dat de uitkomst van jouw verhaal in onze ervaring de uitzondering is. De meeste van onze mediations mondden uit in exit-mediations, daar de werkgever allang besloten heeft niet met de medewerker verder te willen. Daaruit vloeit ook voort dat de werkgever slechts schoorvoetend bereid is in te gaan op het mediation-voorstel van de werknemer die vaak nog denkt/hoopt gerehabiliteerd te kunnen worden middels dit proces.
Toch is ook zo'n exit-mediation voor beide partijen verre te prefereren boven de klassieke juridische benadering. De werknemer wordt eindelijk echt gehoord en kan zijn grieven over de situatie helemaal kwijt en de werkgever wint door tijds-en kostenbesparing en de wetenschap dat hij zich als goed werkgever heeft gedragen, ook wanneer de exit al vast staat.
Vriendelijke groet,

Carin Zijlstra
Pro Solutio
Surplus