Meer arbeidsconflicten door WWZ? Stemmingmakerij!

Volgens rechtsbijstandverlener Arag zouden de nieuwe regels onder de Wet werk en zekerheid (‘WWZ’) tot meer arbeidsconflicten leiden. Kleine ondernemers en werkgevers zonder P&O worden de dupe, aldus Arag. Het is stemmingmakerij.

De WWZ is met een sneltreinvaart door het parlement geloodst. In minder dan negen maanden van wetsvoorstel tot wet. Niettemin: de WWZ is een gezonde baby met alles erop en eraan. Ongetwijfeld zal de WWZ ertoe leiden dat werkgevers en werknemers gedurende de eerste maanden – door het huilende kind - slechter zullen slapen en misschien zelfs wel wat vaker ruzie krijgen, maar dat zal snel overgaan. Met de WWZ ontstaat ‘in het gezin’ uiteindelijk een nieuw balans.

Angst?

Elke werkgever, groot of klein, krijgt te maken met de WWZ. Denk onder meer aan de nieuw regels over proeftijd, tijdelijke contracten, het loon van de oproepkracht en het ontslagrecht. Waar bij onduidelijkheid over de uitleg van wetten nu kan worden teruggegrepen naar jarenlange rechtspraak, zal dat onder de WWZ deels niet meer kunnen. Ook de parlementaire geschiedenis (de toelichting bij de totstandkoming van een wet) bij de WWZ is niet meters dik. Maar moeten we daardoor – zoals Arag lijkt te bepleiten – bang worden voor de WWZ?

Gedurende het wetgevingsproces heeft de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (‘VAAN’) zich in de WWZ ingegraven en minister Asscher, de Tweede en Eerste Kamer bestookt met vragen en adviezen. Dankzij de daardoor verkregen toelichting van de wetgever wordt de WWZ een stuk begrijpelijker. Het valt bovendien te verwachten dat in aanloop naar de daadwerkelijke inwerkingtreding van de WWZ slimme ondernemers zich laten voorlichten om eventuele latere problemen juist te voorkomen.

Angst is een slechte raadgever. WWZ? Ik heb er wel zin in.

Mr. Stëffan de Jong
(arbeidsrecht advocaat bij Sterc arbeidsrecht advocaten en lid van de VAAN)

Aantal keer bekeken: 640

Helaas is het is niet mogelijk op dit HR bericht te reageren.