Het aantal organisaties dat ervan uitgaat dat gelukkige medewerkers ook gezonde en productieve medewerkers zijn, stijgt. Of zij zich hebben laten inspireren door de grondlegger van de positieve psychologie, Martin Seligman, weet ik niet. Maar als ik naar hun beleid en de kenmerken van geluk uit zijn boek Gelukkig zijn kun je leren kijk, sluit ik dat niet uit.

Focus op kwaliteiten

De positieve psychologie stelt zichzelf als doel het waardevoller maken van het normale leven. Als we kijken naar het werkzame leven dan worden het verbeteren van talent en het ontwikkelen van sterke punten (‘wat maakt dat iemand ergens goed in is?’) genoemd. Volgens Seligman dragen de volgende punten bij aan meer werkgeluk:


• positieve emotie (een goed gevoel hebben)
• flow (volledig opgaan in werkzaamheden)
• relaties (in de brede zin van het woord)
• betekenis (het gevoel op een positieve manier bij te dragen aan de wereld)
• vaardigheid (ontwikkeling van vaardigheden motiveert)

Seligman stelt dat je kunt leren gelukkig te zijn door juist je sterke punten, talenten en mogelijkheden te ontwikkelen en niet door te praten over je problemen. In de blog Jobcrafting, boetseer je eigen baan reik ik eerste ideeën aan voor meer werkgeluk bij medewerkers.

Werken, het kan zo leuk zijn. Klik hier voor het filmpje van de rappende steward.

Bucketlist voor werkgeluk

In mijn eerste blog van 2016 daag ik je uit een bucketlist op te stellen voor meer werkgeluk in 2016. Hierbij geef ik je een tip: je wordt niet écht gelukkig door te letten op jouw tekortkomingen en daar hard aan te gaan werken. Dat is de klassieke psychologie waarin altijd de nadruk wordt gelegd op het negatieve. Daar gaan mensen zich over het algemeen niet beter van voelen. Je kunt je wel beter gaan voelen door uit te zoeken wat jouw kwaliteiten zijn en die in te zetten voor iets wat groter is dan jezelf.

Veel succes en voor 2016 nog meer werkgeluk!

Aantal keer bekeken: 829

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jacco van den Berg on 4 januari 2016 at 7:44pm

Beste Inge en Ben,

Allereerst jullie voor 2016 nog van al het goede het beste. En veel werkgeluk!

Fijne dag.

Jacco

Reactie van Ben te Nijenhuis on 4 januari 2016 at 2:50pm

geluk staat wel erg in de belangstelling. Ben net begonnen aan "Op naar geluk" van Ap Dijksterhuis. Maar goede aanzet Jacco. Een mooi en GELUKKIG 2016

Reactie van Inge Beckers on 4 januari 2016 at 1:48pm

Mooie blog Jacco! Goed begin van 2016. Ik ben voor!