Voor 2014 schijnt Strategische Personeelsplanning het HR-thema te zijn. Nu is het hoe, wat en waarom van SPP genoegzaam bekend en ook dat medewerkers het verschil maken. Maar gaan SPP-en met bijna 800.000 werklozen op de bank en 300.000 gastarbeiders aan de voordeur om in de techniek te gaan werken, is een eigenlijk een gotspe.

 

Wordt het niet eens tijd dat de HR-professionals van hun wolk afkomen en met hun benen in de beek gaan staan? Mooi al die vergezichten, maar hun expertise op het gebied van sociale plannen, reorganiseren, boventalligheid, et cetera is nu harder nodig dan het doen van voorspellingen die toch nooit uitkomen. Accepteren dat de zorgen voor morgen zijn, is ook (beleids)keuze. En dat Noach de ark niet begon te bouwen toen het water al aan zijn lippen stond, is een verhaal uit de oude doos.

 

De nieuwe sollicitatie code
Niet alles wat nieuw is, is goed. Zo zit volgens de nieuwe sollicitatiecode van de NVP een selecteur goed fout als hij, omdat hij op FaceBook leest dat een sollicitant één hartenwens heeft en dat is kinderen krijgen, na een gesprek een kandidaat afwijst omdat zij in blijde verwachting is. Het is toch begrijpelijk en verstandig dat een selecteur op zoek gaat naar een kandidaat die even een jaartje of wat gaat buffelen en dus niet iemand zoekt die over een paar maanden met zwangerschapsverlof gaat?

 

De sociale media zorgen voor de broodnodige transparantie en als een selecteur dan even op internet gluurt dan is daar niets mis mee. En als hij dit dan van deze code vooraf moet melden, dan zetten we de wereld op zijn kop. Het zijn toch de Twitteraars en Instagrammers zelf die er verantwoordelijk voor zijn voor wat de wereld via het web over hen te weten komt?!

 

Verzuim
Het aantal verzuimgoeroes dat met een calculator in de hand het land afstruinen, groeit met de dag. Het terugdringen van het verzuim zou kostenbesparend kunnen zijn. Misschien is dat zo, maar mensen zijn als machines en die staan ook wel eens stil of gaan kapot. Als een machine na een grondige revisie, weer loopt en stampt als een speer, is iedereen blij.

 

Waarom dan niet een zieke medewerker, een extra dagje rust gunnen of tegen ‘m zeggen: ‘ziek maar tot het weekend uit?’ Even bijtanken kan nooit kwaad en het is effectiever dan ‘m iedere dag te bellen om de zogenaamde terugkeerdrempel te verlagen. Of de arbo-arts in te peperen om vooral te vragen wat de medewerker wel kan. Geloof me, de kosten van het omstellen van een machine wegen vaak niet op tegen de baten om alles even het oude te laten.

Aantal keer bekeken: 457

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland