Van de werknemers die wegens psychische klachten een bezoek brengen aan de bedrijfsarts geeft 80 procent gevolg aan de verkregen adviezen. Het gevolg is minder ziekteverzuim en verbeterde arbeidsproductiviteit.

Dat blijkt uit het onderzoeksproject Mental Vitality@Work, uitgevoerd door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid en het Trimbos-instituut. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw en is uitgevoerd onder verpleegkundigen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en paramedici van een Universitair Medisch Centrum.

Bij één op de drie mensen die arbeidsongeschikt zijn, spelen psychische klachten een rol. naast ziekteverzuim (absenteïsme) kunnen psychische klachten ook leiden tot minder goed functioneren voor wie wel doorwerkt (presenteïsme). Voor een ziekenhuis met duizend verpleegkundig medewerkers kan dit een kostenpost van circa 550 duizend euro betekenen per kwartaal. De meest voorkomende psychische problemen in Nederland zijn stress, angststoornissen, depressie en alcoholafhankelijkheid.
Lees het volledige bericht op orinformatie.nl

Aantal keer bekeken: 223

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Adriana Fonseca on 16 mei 2013 at 2:28pm

Dit gebeurt alleen als de bedrijfsarts aangepast werk voorschrijft. Op deze manier voorkomt de bedrijfsarts dat de werknemer thuis blijft en in een negatieve spiraal valt (piekeren, drinken etc).
Als het een situatieve arbeidsongeschiktheid betreft, wil de werknemer normaliter thuis blijven. Het is dus belangrijk dat de bedrijfsarts gesprekken en aangepast werk adviseert zodat de werknemer toch naar het werk moet komen.