De regels voor de begeleiding van langdurig zieke werknemers zijn veel te ingewikkeld voor kleine werkgevers. Dit blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend kleine ondernemingen.

Slechts 9% van alle werkgevers is bekend met de maximale boete van één jaarsalaris, als men niet genoeg heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. GfK deed het onderzoek op verzoek van verzekeraar Aegon onder bedrijven met maximaal twintig werknemers.

Verplichte stappen onbekend

Twee derde van de werkgevers zegt de verzuimregels voldoende of zelfs volledig te kennen. Pure bluf, zo blijkt, want niemand van de ruim duizend werkgevers was in staat alle kennisvragen goed te beantwoorden. “Meest opvallend is dat geen enkele werkgever de verplichte stappen kan benoemen die hij moet doorlopen in een langdurig verzuimtraject. En juist daar kan de werkgever missers maken die leiden tot boetes van het UWV die oplopen tot het jaarsalaris van de zieke werknemer”, aldus Aegon. Werkgevers die ervaring hebben met langdurig verzuim geven aan de regels omslachtig (31%) en tijdrovend (41%) te vinden.

Verzuim maatschappelijk probleem

Nathalie de Geus, directeur Inkomensverzekeringen bij Aegon, is niet verbaasd over de resultaten van dit onderzoek: “De regels rondom verzuim zijn behoorlijk ingewikkeld. De consequentie is helaas dat langdurig zieke werknemers onvoldoende worden begeleid en dat kleine ondernemers en wij als verzekeraar worden geconfronteerd met onnodig hoge kosten. Jammer, want verzuim is al zo’n kostbaar maatschappelijk probleem.”

Lees het volledige artikel op: PWdegids.nl.

Aantal keer bekeken: 213

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland