De 29-jarige David Berry uit de Amerikaanse staat Missouri doodde illegaal honderden herten. Het vlees liet hij liggen maar de kop nam hij mee als trofee. De rechter bedacht een orginele straf voor de jonge stroper: in de gevangenis moet hij maandelijks naar de Disney klassieker Bambi kijken. Hij zal zich moeten inleven in het verhaal van het kleine hertje dat zijn moeder verliest.

Relatietherapie voor topmanagers

Iets vergelijkbaars beoogde de expeditie die 66 topmanagers in het voorjaar van 2017 vrijwillig ondernemen. Het gezelschap zeilde naar Spitsbergen om de gevolgen van de klimaatverandering met eigen ogen te zien. Relatietherapie voor topmanagers.

De filosofie achter Bambi en Spitsbergen is dat de aanstichter geraakt wordt door het leed dat hij aanricht en daardoor zijn gedrag bijstelt. Daar komt in het laatste geval bij dat de 66 bestuurders niet alleen het smeltende poolijs maar ook elkaar onder ogen komen.

Het roer moet om

De meerwaarde ligt in het ‘schoolreisprincipe’, meent initiatiefneemster Bernice Notenboom. Aan boord worden brainstormsessies gehouden en moeten nieuwe samenwerkingsvormen ontspruiten. Multidisciplinaire teambuilding. De maritieme setting draagt daaraan bij. Het roer moet om en aan boord is er geen plek om je te verschuilen.

Hetzelfde schuitje

Volgens historicus Herman Pleij komt de informele omgang die al sinds de Gouden Eeuw de Nederlandse cultuur kenmerkt, hieruit voort. In onze zeevarende natie verblijft een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking lange tijd op zee. Dit bevordert de groepsgevoelens waarbij de bestaande grenzen tussen hoog en laag vervagen. Nederlanders zijn wars van hiërarchie en spreken elkaar graag aan met je en jou. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje en als we vergaan dan doen we dat met man en muis.

Teambuilding?

Breng mensen samen in een kleine ruimte en er ontstaat als vanzelf een teamgevoel. Een sociale techniek zo oud als de mensheid. Zijn daarom escaperooms populair als teambuilding? En zou het helpen als daders en slachtoffers, belastingdienst en gedupeerden, boeren en boswachters en natuurlijk klanten en bedrijven elkaar in de ogen kijken?

Aantal keer bekeken: 28

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland