Mooie vakantie-opdracht: Hoe vind je je talenten?

Nu de zomervakantie op punt van beginnen staat, is het de juiste tijd voor een leuke ontspannen oefening die je met je gezin, familie of vrienden op vakantie kan doen.

Wie wast af?
Ieder mens is gezegend met een aantal eigenschappen en karaktertrekken waar je in uit munt. Dingen die je goed kan, van nature pak je die taak op. De een is een afwasser, de ander kan beter drogen en de derde bergt de spullen weer op de beste plek op. Zo kan mijn moeder heel goed speelkaarten schudden en heeft mijn vader een neus voor heerlijke eettentjes. Mijn oudste weet feilloos de weg terug naar het vakantiehuisje en de jongste kan goed carpoolkaraoken.

Reflectiemoment

Tijdens een lange vakantie of pauze van je werkomgeving is een mooi moment om met wat meer afstand naar je huidige baan te kijken. Een reflectiemoment. Een goed beginpunt daarbij is de ontdekking van je talenten. De volgende opdracht bestaat uit vier stappen. Als voorbereiding pak je een papier en pen en je mobiele telefoon (vervelend nu je net die digitale detox wilde in laten gaan) 

Allerzwakste eigenschap

Vraag in minimaal vier Whatsappgroepen waar je in zit wat je allerzwakste eigenschap is. Uiteraard stel je aan je vakantiegezelschap ook deze vraag persoonlijk. Nodig iedereen uit om eerlijk en genadeloos te zijn. Daar heb je het meeste aan. 

Uitvergroten

Van alle input maak je als tweede een lijstje van vijf zwakke eigenschappen. Je kan meestal de ontvangen appjes wel clusteren. Dan ga je deze eigenschappen onder een vergrootglas leggen en ze uitvergroten. Als je te horen hebt gekregen dat je perfectionistisch bent dan moet 'alles zoals jij dat wilt'. Of als je lastig nee kunt zeggen dan 'loopt iedereen over je heen'. 

Karikatuur

Je maakt het zo erg dat je er een mooi, maar uiterst pijnlijk woord voor kan bedenken. Let daarbij goed op of degene dit ook als pijnlijk ervaart. Als we bij de voorbeelden blijven dan wordt een perfectionist een 'dictator of tiran'. En een deurmat voor degene die over zich heen laat lopen. Degene die bescheiden van aard is, is een doodgeslagen vlieg op de muur. Het wordt een karikatuur dat pijnlijk aanvoelt en dat is precies de bedoeling. 

Draai het om!

En dan komt nu het leukste en laatste deel van de opdracht: het is tenslotte vakantie! We gaan op zoek naar de mooiste eigenschappen van die pijnlijke karikaturen. Een deurmat is bijvoorbeeld heel gastvrij, vangt veel op en is er altijd. De dictator heeft een duidelijk ideaalbeeld en gaat hier doelbewust op af. De vlieg op de muur is standvastig en bewaart altijd overzicht en is rustig. 

Et voilà: daar is je lijst met talenten

Als je dit consequent doet met alle vijf van jouw zwakke eigenschappen dan heb je vervolgens een lijst met jouw talenten. Daar waar je goed mee uit de voeten kan. Soms kan het heel verhelderend zijn als je deze talenten op deze manier hebt verkregen. 

Voor op je strandstoel

Hou deze lijst van talenten eens langs je huidige functie of baan. Word je wel optimaal ingezet? Gebruik je de meesten van je talenten op dit moment? Eén van de pijlers van de werkgeluksdriehoek is talenten. 


Luister naar de podcast van #onderwegnaarwerkgeluk

Simply Happy at Work is dé expert op het gebied van Werkgeluk.
De missie van Simply Happy at Work is "Nederland is één werkgelukvloer voor iedereen". Ben je nieuwsgierig? Mail dan naar info@simplyhappyatwork.nl

Aantal keer bekeken: 141

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland