53 procent van de werknemers vindt dat de werkgever te weinig doet om medewerkers gezond, fit en productief te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Zilveren Kruis. Uit ditzelfde onderzoek wordt echter ook duidelijk hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Zo geven werknemers aan dat zij er door hun werkgever niet op gewezen willen worden dat ze meer zouden moeten sporten, maar willen ze wel dat de werkgever de sportieve activiteiten faciliteert. Ook willen ze niet geadviseerd worden over gezonde voeding, maar wel dat de bedrijfskantine gezonde maaltijden aanbiedt.

Eigen regie

De resultaten uit het onderzoek leggen het dilemma van veel werkgevers bloot: hoe kun je werknemers motiveren zonder bemoeizuchtig over te komen? Werkgevers voelen een spanningsveld, maar bij Zilveren Kruis zijn we ervan overtuigd dat het grensgebied duidelijk afgebakend kan worden. Het toverwoord? Eigen regie. Als werkgever kun je werknemers positief proberen te verleiden, maar de werknemer is uiteindelijk zelf degene die de keuze moet maken. Haal dus niet de kroket uit de kantine, maar maak hem iets duurder en de salades wat goedkoper; spreek werknemers niet aan op hun gezondheid, maar op hun fitheid in relatie tot het functioneren.

Zelf het goede voorbeeld

Ook is het heel belangrijk om een werksfeer te creëren waarin werknemers keuzes dúrven en mogen maken. Zelf het goede voorbeeld geven kan daarbij ontzettend helpen. De impact van een leidinggevende is groot en heeft bijvoorbeeld ook significante invloed op de teamprestatie. Vertel daarom gerust dat je twee keer in de week pas om 9.30 op het kantoor zult zijn, omdat je eerst gaat sporten. Zelf in actie Daarnaast zijn er natuurlijk diverse mogelijkheden om je werknemers positief te stimuleren en te verleiden om in beweging te komen. Bij Zilveren Kruis gaan we dat met leuke en ludieke acties doen. We gaan een positieve tegenbeweging organiseren waarin we medewerkers verleiden om bijvoorbeeld weer vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Of het werkt? Tsja, dat is de keuze van de werknemers zelf!

Aantal keer bekeken: 642

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland