Non-profitsector in trek bij hogeropgeleiden

Ondanks een aantrekkende economie kiezen hogeropgeleiden nog steeds massaal voor een baan in de non-profitsector.

De sectoren onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en zorg worden genoemd als meest favoriete branche om in te werken. Pas op plek nummer vijf staat de zakelijke dienstverlening. Is men eenmaal werkzaam in de non-profit sector dan wil meer dan 80% deze ook niet meer verlaten. Minst populaire sectoren zijn voor hogeropgeleiden de callcenters, Transport, Telecommunicatie en de Bouw. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.


Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Op zich verschillen werknemers binnen de non-profit niet van de gemiddelde hoogopgeleide werknemers in de profitsector: werkplezier en 'balans werk-privé' zijn bij beide groepen de twee belangrijkste arbeidsdoelen. Waar het verschil ontstaat,is als het gaat over 'financiële onafhankelijkheid'. Werknemers in de profitsector zetten dit op plek drie van de arbeidsdoelen. Professionals in non-profitorganisaties zetten dit arbeidsdoel op de vierde (Overheid) of vijfde (overig non-profit) plaats na 'ontwikkelen en ontplooien'."

Toekomstperspectief
De Yacht-directeur noemt het opvallend dat juist 'ontwikkelen en ontplooien' bij werknemers binnen de profitsector inboet aan belang ten opzichte van vorig jaar. "Dat een aantal sectoren niet populair is, is te wijten aan het toekomstperspectief: weinig zicht op groei- en/ of goede loopbaanmogelijkheden voor hoogopgeleiden."
Verder valt hem  op dat het fulltime werken weer populairder wordt. "De helft van de hoogopgeleiden werkt 40 uur en wil dat graag zo houden; dit zijn voornamelijk professionals in de leeftijd van 26 tot 35 jaar. 15% geeft aan meer te werken. En van de hoogopgeleiden die vier dagen werken, geeft 39% aan liever vijf dagen te werken. En dan heb je nog de echte die-hards. Maar liefst 72% van de groep die meer dan 40 uur werkt, wil dat zo houden. Veruit het het grootste deel van deze groep bestaat uit zzp'ers."

Aantal keer bekeken: 145

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland