De vraag ‘hoe groot mag een afdeling P&O zijn?’ heeft iets verdachts. Het veronderstelt dat een eenvoudige ratio de behoefte aan personeelsfunctionarissen betrouwbaar weerspiegelt. En dat met het zelfde gemak we mogen concluderen dat elke medewerker meer er één te veel is.

De belangstelling voor dit cijfermatige houvast keert steeds weer terug, ook op deze site. Management en P&O willen maar wat graag weten hoe efficiënt men is georganiseerd. De een om daarmee vermeende wildgroei te voorkomen. De ander om zich te weer te kunnen stellen tegen al te opdringerige kaasschavers.

Opmerkelijk. Geen enkele andere afdeling, of ze nu Financiën heten, Communicatie of ICT, beschikt over dit soort verhoudingsgetallen. Maar uitgerekend de afdeling die het personeelsmanagement voor zijn rekening neemt, wil graag weten hoe andere bedrijven het doen. De vraag naar het eigen bestaansrecht verdient wat mij betreft een inhoudelijker discussie. Een die uitstijgt boven het oordeel of de afdeling marktconform is samengesteld.

Dus op het gevaar af volstrekt nietszeggende informatie te produceren, geef ik hier weer wat de Gouden Regel is: 1 fte op elke 100 werknemers. Dit laatste getal wordt dus niet berekend in FTE, maar in ‘koppen’. Want voor de inspanningen die van een personeelsfunctionaris worden gevraagd, maakt het niet uit of werknemers in voltijd of in deeltijd werken. Daar komt de administratieve ondersteuning nog bij, en ook daarvoor geldt een eenvoudige vuistregel: 0,6 tot 0,7 FTE per 100 werknemers.

Deze verhoudingsgetallen vond onderzoeker Arend Buitendam al in 1979 (!), en ze worden al jarenlang bevestigd door periodiek onderzoek van Berenschot. Het is opmerkelijk hoe weinig deze cijfers afhankelijk zijn van de grootte van het bedrijf, de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde zijn marginaal.

Er zijn wél verschillen per sector. De overheid heeft naar verhouding meer P&O’ers in dienst, de rest van de collectieve sector juist (beduidend) minder.

Genoeg hierover. U kunt beter zelf uitmaken hoeveel medewerkers u nodig heeft. En, veel belangrijker, van welke kwaliteit!


Wie over de kwalitatieve samenstelling van een personeelsafdeling meer wil lezen, kan mij zijn e-mailadres geven. Die krijgt dan het artikel toegezonden, dat ik hierover recent schreef voor de Gids voor Personeelsmanagement.


Rolf Baarda is directeur van Bureau Baarda, een adviesbureau op het gebied van beloningsmanagement (functiewaardering, beoordelingssystemen, salarismarktonderzoek) in relatie tot organisatie-effectiviteit (focus, strategie, processen, gedrag)
www.bureaubaarda.nl
www.twitter.com/RolfvanBB

Aantal keer bekeken: 3894

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Rolf Tromp on 25 april 2016 at 9:51am

Hoi Rolf,

Hoe gaat het met je? Met mij prima hoor. Ik wil je iets voorleggen, wellicht kun jij me helpen. Kun je me hiertoe even een mail sturen naar tromp@romaro.nl? Alvst bedankt!

Reactie van Elwin van Veen on 15 februari 2013 at 5:41pm

Beste Rolf,

Graag zou ik dit artikel ontvangen. Mijn e-mail adres is: elwin.van.veen@hotmail.com.
Hartelijk dank en met vriendelijke groet,
Elwin van Veen

Reactie van Willeke Morren on 28 maart 2011 at 12:19pm
Beste Rolf,

wil je mij het artikel over de kalitaiteve samenstelling van het personeelsbestand doen toekomen op w.morren@altra.nl
Vriendelijk dank,
Willeke Morren
Reactie van Rolf Baarda on 7 januari 2011 at 9:16am
@Wim van Druten. De blog begon niet voor niets met een oproep tot nuancering. Daar voeg ik graag nog een andere aan toe. Namelijk dat kengetallen niet meer dan een signaalfunctie hebben. Wat er echt aan de hand is, wordt pas duidelijk na kwalitatief onderzoek.
Reactie van Erik van de Polder on 6 januari 2011 at 10:09pm

Beste heer Baarda,

Het lijkt mij interessant om dit stuk te kunnen lezen. Ik zou het dan ook graag willen ontvangen erik@vdpolder.nl. Alvast bedankt.

Mvg,

Erik van de Polder 

Reactie van Wim van Druten on 6 januari 2011 at 7:43pm

NU wordt die mooi:

Komt mijn collega (CEO) me vertellen dat mijn afdeling wel van 27 naar 19 koppen kan.

En dan was ik ook nog gematst omdat hij afzag van de Fte benadering.

Ik zeg hoezo? Hij had ergens een stuk van Braarda gelezen over normative aantallen P&O'ers, dus kon het hier ook wel wat minder. 

Heeft me toch een lullen gekost zo voor de grote reorganisatie, zeg.

 

Met vriendelijke groet

Reactie van Klaas Koster on 6 januari 2011 at 4:11pm

Beste Rolf,

 

Graag zou ik dit artikel ontvangen.  Mijn e-mail adres is: kkoster@welzijnmenterwolde.nl

Bij voorbaat dank.

 

Met vriendelijke groet,

Klaas Koster

 

 

 

Reactie van Diederik Bos on 6 januari 2011 at 3:30pm

Rolf,

Ontvang graag dit artikel per email, adres: db@bwaste.nl

Alvast dank,

Diederik Bos

Reactie van Annabel on 6 januari 2011 at 2:45pm

Beste Rolf,

 

Ik ben benieuwd naar jouw artikel en zou deze graag willen ontvangen. De kun je emailen naar naar a.stoker@spirit.nl

 

Alvast bedankt,

 

Mvg, Annabel Stoker

Reactie van Sandra Gracio on 6 januari 2011 at 2:06pm

Beste Rolf,

 

Graag ontvang ik jouw artikel op gracio@kg.nl.

Alvast dank!

 

mvg

Sandra Gracio