Ontdek je talent. Denk groter. Ken je kracht. Maar wat nu als je niet weet wat je talent is? Het ontdekken van je talent is kinderlijk eenvoudig. Volg de drie stappen en je bent heer en meester over je eigen talent.


Stap 1: Bepaal je talent


Je wilt dolgraag weten wat jouw unieke talent is. Volgens Peterson en Seligman (2004) zijn er over de hele wereld zes unieke en universele talenten te onderscheiden. Dit zijn: -wijsheid en kennis -moed -menslievendheid -rechtsvaardigheid -prudentie (tactvol opereren) en spiritualiteit.


Elk van deze zes talenten gaan volgens Peterson en Seligman gepaard met verschillende karaktereigenschappen (zie onderstaande tabel). Het talent ‘wijsheid en kennis’ gaat bijvoorbeeld gepaard met karaktereigenschappen als ‘creativiteit’, ‘nieuwsgierigheid’ en ‘leergierigheid’.


Wil je weten wat jouw talent is, doe dan de (gratis) test op internet.


Het ontdekken van jouw unieke talent kan veel impact hebben. Ik ken iemand die vroeger juriste was. Zij voelde zich al een tijd niet senang in haar werk. Tijdens een loopbaantraject kwam ze erachter dat haar drijfveer lag in de natuur en vormkracht. Eenmaal bezig met de opleiding tuinontwerpen ontdekte ze dat ze een talent voor spiritualiteit heeft. Ze kan energiestromen in een tuin voelen, aanvoelen welke vormen, materialen en planten het beste zijn en op basis hiervan een FeelGood garden inrichten. Met haar talent voor spiritualiteit ontwerpt ze voor mensen een energetisch optimale tuin. Inmiddels heeft haar bureau, Yrsa tuinontwerp, ook opdrachten gekregen om een energetisch ontwerp te maken voor 16 hectare duurzame landbouw bij een boerderij.


Stap 2: Vijfvingervragen


Nu weet je je talent. En wat dan? Het is nu de kunst om na te gaan wat je richting wordt. Een leuke, speelse manier om hier achter te komen is door jezelf de vijfvingervragen te stellen. Begin met je duim: Je duim staat voor ‘OK, dit gaat goed’. Stel jezelf de vraag ‘Wat gaat goed? Wat is OK? Waar krijg ik energie van op dit moment?’


Neem nu je wijsvinger. Je wijsvinger wijst de richting aan. Vraag je af ‘In welke richting wil ik mij bewegen? Wat is een aantrekkelijk perspectief?.’


Nu komt je middelvinger. De middelvinger staat voor dingen waar je van baalt. Die je irriteren. ‘Wat zijn dingen waar je van baalt? Wat zou je graag anders willen zien?’


En nu de ringvinger. Die staat voor trouw. Vraag jezelf af ‘Waar wil ik trouw aan blijven? Wat zijn belangrijke zaken waar ik nooit afstand van wil doen?’


Tot slot de pink. De pink is vergelijkbaar met je kleine teen. Die voelt zich altijd een beetje verwaarloosd. De vraag die je je nu moet stellen, is: ‘Wat behoeft aandacht? Wat heb ik tot dusver laten liggen?’


Je hebt nu een kompas voor jezelf ontwikkeld. Je weet wat je talent is en welke richting je in wilt. Maar ook waar je trouw aan wilt blijven en waar je nog aandacht aan moet besteden.


Stap 3: Persoonlijke missie


Nu is het tijd om een rode draad door je leven te gaan trekken. Je gaat op zoek naar jouw persoonlijke missie. Hoe kom je hier achter? Door jezelf af te vragen ‘Wat is voor mij belangrijk om in mijn leven te realiseren?’ Kijk terug naar wat je tot dusver gedaan hebt. Welke keuzes voor opleiding en werk heb je gemaakt? Over welke keuzes ben je het meest tevreden? In hoeverre komt jouw talent terug in deze keuzes?


Om je persoonlijke missie te bepalen kan het zinvol zijn te kijken naar het leven van anderen. Wat waren de persoonlijke missies van anderen? En leidde dit tot een bevredigend leven?


Manson beschrijft in zijn boek ‘De edele kunst van not giving a fuck’ levens van mensen met verschillende missies. Hij beschrijft Dave Mustaine, voormalig gitarist van Metallica. Dave werd, vlak voordat Metallica doorbrak, uit de band gegooid. Vervolgens richtte hij een nieuwe band, Megadeth, op. Zijn persoonlijke missie werd om beroemder en bekender te worden dan Metallica. Hoewel Megadeth heel succesvol was en hij vele miljoenen verdiende, bracht hem dit weinig voldoening. Zijn persoonlijke missie kon hij namelijk niet vervuld krijgen, wat hem veel frustratie opleverde.


Een vergelijkbaar verhaal doet zich voor bij Pete Best. Pete was drummer bij The Beatles. Ook hij werd, vlak voordat The Beatles doorbraken uit de band gegooid. Toen men Pete na jaren vroeg hoe hij op zijn leven terugkeek zei hij: “Ik heb het jarenlang moeilijk gehad. Maar het heeft me ook veel gebracht. In de moeilijke jaren heb ik mijn vrouw leren kennen. Met haar heb ik nu een fijn gezin en een overzichtelijk leven. Dit zou veel moeilijker te realiseren zijn geweest als ik bij The Beatles was gebleven.”

Zoals de verhalen laten zien, is het belangrijk een persoonlijke missie te kiezen die je geluk bespoedigt. Leg je de lat hoog, zoals bij Manson, dan loop je het risico je leven lang ongelukkig te blijven. Ben je realistisch en kijk je wat -gegeven de omstandigheden- voor jou het meest haalbaar is, dan heb je waarschijnlijk de meeste kans op een goed en gelukkig leven.

Tot slot


Je weet nu wat jouw unieke talent is. Ook weet je in welke richting je je talent wilt ontwikkelen, opdat je een voor jou zinvol leven kunt leiden. Met deze mooie mix van inzicht en toekomstvisie ga je een veelbelovende toekomst tegemoet!


Literatuur


Baars, M. (2016). Leidinggeven aan talentontwikkeling: een 70-20-10 programma gebaseerd op topsport, wetenschap en managementpraktijk. Aphen a.d. Rijn: Vakmedianet.


Peterson, C., & Seligman, M.E.P. (2004). Character strenght and virtues: A handbook and classification. New York: Oxford University Press.


Manson, M. (2016). De edele kunst van not giving a f*ck. New York: HarperOne.

Over de auteur

In 2003 ben ik gepromoveerd op talentontwikkeling. Samen met PW. voer ik het  Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling uit. Aan dit onderzoek nemen jaarlijks tientallen organisaties deel (o.a. Achmea, VGZ, Groene Hart Ziekenhuis, BDO, TOPdesk en Aegon). Deelnemende organisaties komen in aanmerking voor het Keurmerk Talentontwikkeling. Met dit keurmerk kunnen zij nieuw talent aantrekken. De prijsuitreiking van 2018 vindt plaats op het congres Talent & Performance (9  oktober). Op dit congres zal ik ook een lezing verzorgen, getiteld 'Hoe haal je het beste uit je medewerkers?'

Aantal keer bekeken: 714

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland