Het is van alle tijden dat sommige sollicitanten zich beter voordoen dan dat ze werkelijk zijn. Een selecteur heeft daar echter helemaal niets aan. De kunst is om die jokkebrokken te ontmaskeren voordat het arbeidscontract is getekend. Dat kan uiteraard door explicieter te vragen om diploma’s en telefoonnummers van referenties. Maar doortrapte leugenaars zijn moeilijker te ontmaskeren. De kunst is om in een selectiegesprek het kaf echt van het koren te scheiden.


Als je mij jouw e-mailadres mailt, ontvang je ter informatie en inspiratie twee artikelen over het selectiegesprek en een sfeerimpressie van een training.


Ervaringen uit het verleden zijn goede voorspellers
Ervaringsgericht interviewen biedt soelaas om jokkebrokken te ontmaskeren. De basisgedachte is dat ervaringen uit het verleden de beste voorspellers zijn voor toekomstig gedrag. De methodiek richt zich dan ook op het verzamelen van informatie over gedrag dat, ten aanzien van bepaalde competenties, in het verleden reeds is vertoond. Dus niet het kennen of weten staat op de voorgrond, maar het kunnen en zijn. De vragen worden dan ook in de verleden tijd gesteld (‘wat deed u?’ in plaats van ‘wat zou u doen?’). De claimende sollicitant moet maar eens vertellen over zijn ervaringen en bewijzen dat hij echt met bepaalde bijltjes heeft gehakt. In het gesprek vraagt de selecteur door over gebeurtenissen uit het verleden, waarin de kandidaat een bepaalde vaardigheid gebruikte of waar een beroep werd gedaan op een bepaalde persoonseigenschap. De vragen doorlopen vijf niveaus: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie, de STARR-methodiek.

Op afstand betrokken of dicht bij het vuur?
In de situatiefase spreekt de sollicitant in de wij-vorm of in andere vrij onpersoonlijke vormen, zoals bij ons, men, ons team en onze organisatie. Deze fase eindigt met een concreet en gedetailleerd beeld over de situatie waarin deze ervaring zich heeft afgespeeld. Een jokkende sollicitant rolt vaak door de eerste stap heen. Anders wordt het als de vragen explicieter worden en de sollicitant in de ik-vorm moet gaat antwoorden. In de volgende fasen van het gesprek staan de taak, doorgevoerde acties en de resultaten ervan, centraal. Als de sollicitant op afstand betrokken was en dus onvoldoende dicht bij het vuur heeft gezeten, dan kan hij er niet veel over vertellen en wordt het lastig er vragen over te beantwoorden. Vaak moet de sollicitant (te) lang nadenken over de antwoorden die dan ook aarzelend uitgesproken worden.

Geen coulance!
Schroom als selecteur dan niet om door te vragen en leg de sollicitant het vuur na aan de schenen. Spreek uit dat het verhaal dun is en zet de claimende sollicitant aan het werk door nog meer vragen en voorbeelden. Maak niet de vergissing om coulant te zijn, maar blijf scherp doorvragen. Eventuele twijfels kunt u openlijk ter sprake brengen. Wellicht tijd om afscheid te nemen van de leugenaars.

Zijn selecteurs met STARR verzekerd van louter eerlijke instromers? Helaas niet. Sommige sollicitanten zijn even moeilijk te vangen als palingen in een emmer gelei. Slechts een schrale troost rest daarbij: op den duur vallen ze toch wel door de mand. En als ze dat niet doen, dan zijn hun leugens toch nog ergens goed voor geweest.

Aantal keer bekeken: 979

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Petra Vervoort on 18 juni 2012 at 3:37pm

Beste Jacco,

Geen originele reactie, want ook ik wil graag de artikelen ontvangen.
p.vervoort@kolom.net

Hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Petra Vervoort

Reactie van Danielle van der Meer on 26 januari 2011 at 3:12pm
Dag Jacco,

Ik zou ook graag de artikelen willen ontvangen (v.d.meer@carmel.nl).

Alvast bedankt!

Groet,
Danielle van der Meer
Reactie van Iris Frequin on 7 januari 2011 at 12:24pm

Hallo Jacco,

Weer een interessant onderwerp, ik ontvang graag de artikelen!

Alvast hartelijk dank!,

 

Iris

irislfre@gmail.com

Reactie van Sandra on 7 januari 2011 at 10:59am

Volgens mij ga je het druk krijgen :-), ik wil ook graag de artikelen ontvangen op mijn mail nysanda@hotmail.com

Reactie van Saskia on 7 januari 2011 at 10:49am

Hallo Jacco,

 

Jouw artikel is in een nieuwsbrief  in Belgïe tot één van de 10 beste expertblogs van 2010 uitgeroepen. Zodoende ben ik het nu  gaan lezen, kan je me alsnog je artikels bezorgen aub op sdejonge@unique.be

dankjewel! en een prettig en succesvol 2011!! 

Reactie van Sabine on 7 januari 2011 at 10:26am

Beste Jacco,

Graag ontvang ik de twee artikelen over het selectiegesprek en een sfeerimpressie van een training.

Alvast bedankt,

Sabine

 

Reactie van Eline Quist-Molendijk on 7 januari 2011 at 9:56am

Beste Jacco,

Graag ontvang ik de twee artikelen over het selectiegesprek en een sfeerimpressie van een training.

Alvast bedankt,

Mvg,

Eline

Reactie van Marijke Hoejenbos on 6 januari 2011 at 8:20pm

Dag Jacco,

 

Dit blijft een actueel onderwerp, natuurlijk. Ik noem deze techniek zelf liever STARE (E voor evaluatie) om te benadrukken dat het hard werken is. Inderdaad, een gezonde dosis achterdocht kan veel ellende besparen. Maar wat je niet wil, is de goede sollicitant verjagen met een gebrek aan respect. Ik wil daarom benadrukken dat zelfs als je het gevoel hebt dat er gaten zitten in een CV of omissies in een verhaal, het belangrijk is om je gesprekspartner met respect te behandelen en de vraag open, in tegenstelling tot beschuldigend, te stellen. Je zou er ook gewoon naast kunnen zitten, toch?

En: wees zelf ook eerlijk. Je kunt niet - aan de ene kant - van een sollicitant volledige openheid en kwestbaarheid verwachten en - aan de andere kant - zelf de situatie mooier voorspiegelen dan hij is.

 

Reactie van José Canton on 6 januari 2011 at 5:29pm
Klopt, starren werkt goed. Tip verdeel een blaf papier in een kruis met een deel situatie; taak, actie en resultaat. Alle vragen en antwoorden kun je kort plaatsen in het betreffende vakje. Je houdt het overzicht of je je STAR rond hebt en zeker niet het resultaat bent vergeten. Een mooie eindvraag is "wat heb je hiervan geleerd".
Reactie van Dave Vervoord on 6 januari 2011 at 4:40pm

Hallo Jacco,

 

Ook ik zou graag de artikelen willen ontvangen.

 

Groet,

 

Dave Vervoord

d.vervoord@mijneigenrecruiter.nl