Onzekere werkgevers kiezen straks weer vaker voor flex

Ook in bedrijfstakken waar de vooruitzichten weer voorzichtig positief zijn, zoals de industrie, zullen dit jaar liever kiezen voor uitzendkrachten dan het aannemen van vast personeel. Daarom trekt de vraag naar flexkrachten in de tweede helft van dit jaar weer iets toe.

Dat voorspelt het economisch bureau van ING.

“In de exportgerichte industrie zijn de verwachtingen positief. Daar is straks iets meer werk, maar omdat het economisch klimaat nog steeds onzeker is zullen werkgevers niet meteen zelf mensen in dienst durven nemen. Zij kiezen dan voor uitzendkrachten”, aldus ING-econoom Ferdinand Nijboer.

Ook het Sociaal Akkoord kan goed uitpakken voor de flexbranche, denkt hij. Daarin is een aantal maatregelen aangekondigd die de ruimte voor werkgevers ten aanzien van het zelf inhuren van tijdelijk personeel wat inperkt. Bedrijven zullen zich hierdoor eerder moeten wenden tot een uitzendbureau.

De stijgende vraag richt zich wel vooral op oproepkrachten die specialistische kennis in huis hebben. In de financiële sector en bij de overheid blijft de behoefte aan tijdelijk personeel daarbij laag. Per saldo rekent Nijboer voor heel 2013 nog op een omzetkrimp in de flexbranche van 1 procent.

Vorig jaar liep de omzet van de circa elfduizend flexbedrijven in Nederland al met 2 procent terug. De eerste maanden van dit jaar toonden nog geen tekenen van verbetering.
(ANP)

Aantal keer bekeken: 116

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Maurice Hennevelt on 23 mei 2013 at 1:54pm

Ik ben benieuwd hoe uw bedrijf omgaat met het inzetten van medewerkers in een markt die zich voorzichtig lijkt te gaan herstellen? Werft u zelf nieuwe medewerkers? En zo ja, geeft u die per direct een contract of maakt u gebruik van mogelijkheden om nieuwe medewerkers flexibel in te zetten?