De ondernemingsraad van Martinair start een rechtszaak wegens de onlangs afgekondigde reorganisatie.

De vrachtmaatschappij, die sinds 2010 onder de paraplu van reorganiserend KLM valt, moet haar vloot terugbrengen van tien naar vier toestellen. 110 van de 140 piloten hangt gedwongen ontslag boven het hoofd. In totaal zullen er 330 banen verdwijnen.

Reorganisatie is ‘sterfhuisconstructie’

De ondernemingsraad (OR) van de maatschappij kondigde woensdag aan naar de rechter te stappen om deze beslissing, zo liet OR-voorzitter Wouter Pronk weten. Volgens de OR leiden de plannen tot een "sterfhuisconstructie”. Daarom is besloten om deze voor te leggen aan de ondernemingskamer in Amsterdam.

Plan OR kan werkgelegenheid behouden

De OR zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de directie van Martinair niet wil ingaan op zijn alternatieve plan waarbij een vloot van zes vliegtuigen behouden blijft. Dit zou veel werkgelegenheid kunnen behouden. De OR vraagt zich verder af of het bestuur van Martinair en dat van KLM wel voldoende speelruimte hebben gehad om het alternatieve voorstel serieus te nemen. Dit ,,gezien de groeiende invloed vanuit Parijs binnen de Air France-KLM-groep”.
Pronk zegt dat hij de zaak gaat aanmelden. De OR heeft dan een maand de tijd om alle stukken bij de rechter in te dienen.
Een woordvoerder van KLM stelt in een reactie dat de maatschappij kennis heeft genomen van het voornemen van de OR. Het bedrijf wacht de rechtsgang af. (ANP)

Aantal keer bekeken: 111

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland