Organiseer slimme mobiliteit rondom het individu

Files doen weinig goeds voor het personeelsbestand. Het maakt werknemers ongelukkiger, minder productief en gefrustreerd. Toch ligt de oplossing niet besloten in meer asfalt of halfslachtige overheidsmaatregelen, maar in de werknemers zelf. Slimme mobiliteit begint bij betere keuzes, en die kun je als organisatie stimuleren.

De mens heeft een vrije wil. Iedere ochtend in de file staan, is grotendeels een eigen keuze. Maar wel een hoogst ongelukkige. Stilstaand verkeer bracht het Nederlandse bedrijfsleven een schadepost toe van 275 miljoen euro, zo becijferde het TNO. En volgens mij is de schade door uitval van gefrustreerde werknemers daarin nog niet inbegrepen.

Bedrijven zouden werknemers dan ook moeten stimuleren om andere keuzes te maken. Is het echt noodzakelijk om iedere dag stipt om 09:00 op kantoor te verschijnen? Goede afspraken over flexibele werktijden en thuiswerken kunnen een deel van de ellende opvangen.

Mobiliteitsbudget

Maar ook voor de noodzakelijke kilometers naar kantoor zijn genoeg alternatieven. Daarbij is het verstandig om de keuze bij de werknemers zelf te laten. Het mobiliteitsbudget is daarvoor een goed instrument. Daarbij stelt de werkgever een vast en/of flexibel bedrag beschikbaar voor zakelijk en woon- werkverkeer. Werknemers kunnen zelf bepalen hoe zij dat bedrag besteden. Ze kunnen hiermee hun brandstof financieren, maar ook het onderhoud aan de fiets betalen, of een OV-abonnement aanschaffen. En op dagen waarop het werk daarom vraagt, kunnen zij vroeger of juist later beginnen. Of vanuit huis werken.

Oud en wijs genoeg

Juist die flexibiliteit hebben werknemers nodig om verantwoorde keuzes te kunnen maken. De ene dag is dat wellicht een ritje met de fiets, de andere dag is de trein of een thuiswerkdag de meest effectieve optie. Een mobiliteitsbudget maakt bewustere keuzes mogelijk en legt de verantwoordelijkheid daar waar het hoort: bij de werknemer. Die is doorgaans oud en wijs genoeg om zelf de beste keuze te maken.

Connected driving

Een goede aanvulling op een mobiliteitsbudget is een 'connected driving'-dienst. Laat werknemers rondrijden met een kastje in de auto dat niet alleen de gereden ritten, maar ook hun rijgedrag registreert. Dat rijgedrag kunnen zij vervolgens inzien, via een persoonlijk dashboard in de browser of via een smartphone-app.

Hetzelfde geldt voor de gereden ritten. Dat is niet alleen handig voor de ritregistratie, maar verhoogt ook hun rijbewustzijn. Bovendien belonen dergelijke diensten goed rijgedrag. Bijvoorbeeld met korting op de verzekeringspremie, of voordeel op brandstof. Dergelijke voordeeltjes hebben een enorme aantrekkingskracht op de veelreizende forens. Verantwoorde rijstijl en het vermijden van files wordt zo voor werknemers een 'sport'. Je kunt daar als organisatie zelfs wedstrijden in organiseren.

Duurzaam imago

Het organiseren van de mobiliteit rondom de individuele werknemer is niet alleen goed voor de werknemer zelf. Ook de organisatie als geheel plukt daar de vruchten van. Want door een dergelijke dienst in de arbeidsvoorwaarden op te nemen, werk je op een gemakkelijke en laagdrempelige manier aan een duurzaam imago. Zonder dat het een wissel legt op de jaarrekening. Sterker nog: de organisatie bespaart via mobiliteitsbudgetten en connected driving-diensten doorgaans op zakelijke vergoedingen. Bovendien heeft het duurzame imago een aanzuigende werking op de Millenials-generatie, die dergelijke voorzieningen en individuele verantwoordelijkheid zeer op prijs of zelfs als voorwaarde stelt.

Geen enkele organisatie kan in zijn eentje het fileprobleem oplossen. Maar een andere mindset en de juiste diensten kunnen het verschil maken. Niet alleen voor de mobiliteit van Nederland als geheel, maar ook voor het geluk, welzijn en productiviteit van iedere afzonderlijke werknemer. En daar vaart ieder bedrijf uiteindelijk wel bij.

Aantal keer bekeken: 179

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland