Hé weer terug? Leuk gehad dit jaar? Tuurlijk! Retorische vraag! Vakantie is toch altijd leuk, of…

Tuintje
Ik vind vakanties vaak stressvol en eerlijk gezegd begrijp ik meestal niet waarom ik op vakantie ga. Ja mijn vrouw en vroeger ook de kinderen zorgen voor voldoende druk om huis en haard te verlaten. Jarenlang heb ik geïnvesteerd in mijn lekkere tuintje en er een prachtige overdekte loungehoek gebouwd, dit jaar nog even een warmtelampje plaatsen, zodat ik er ook in het najaar lekker kan zitten… misschien in de toekomst een tv’tje, wat zou dan mijn motivatie zijn om weg te gaan? Weg van alle comfort zoals een lekkere douche, koude drankjes voor het grijpen, een keuken met alles er op en eraan en winkels in de buurt met een uitgebreid assortiment dat je in geen enkel buitenland vindt…

Troost
Vakantie, we werken er ieder jaar keihard voor. Het vreemde is dat ik, nu ik voor mijzelf werk, dat gevoel van “ik moet er even tussenuit”, veel minder heb dan toen ik nog in loondienst werkte. Dat is aan de ene kant een goed teken, maar maakt aan de andere kant de vakantiebeleving een stuk minder. Wat ik me sterk herinner vooral van de die laatste jaren zijn die momenten vlak na mijn vakantie, de eerste dagen dat ik weer begon. Het gevoel helemaal niet weg te zijn geweest. Mijn troost vond ik in alvast de herfstvakantie en de kerstvakantie te plannen. In retrospectief bezien waren dat de eerste tekenen aan de wand. Ik laadde mijn accu onvoldoende bij. Eén van de symptomen van een snel naderende burn-out.

Tekens
De eigenlijk oorzaak die onder mijn burn-out lag bleek een langdurige situatie van machteloosheid waarin ik onder hoge druk heb gewerkt en waarbij ik mijn energie heb verbrand met het trachten zaken naar mijn hand te zetten, die ik achteraf bezien niet kon beïnvloeden. Ik had de signalen van een naderende burn-out, die stuk voor stuk vaag zijn en die veel oorzaken kunnen hebben niet herkend. Het gevaar zit ook niet in die afzonderlijke signalen, maar met name in combinaties van meerdere symptomen. Het is inmiddels zeven jaar gelden maar ik herinner me als de dag van gisteren de dreun die de man met de hamer aan mij uitdeelde. Na zes weken thuis was ik weer aan het werk en dat was een prima remedie. Het heeft me nog wel twee jaar gekost weer volledig klachtenvrij te worden en te herstellen van die knock-out.

Tijdig
Wat ik heb gemerkt is dat ik mijn gevoel indertijd heb weggedrukt en daarom geef ik jullie geen lijstje met symptomen, maar beschrijf ik een aantal “gevoelen”, in de hoop dat die herkenbaar zijn en dat daardoor tijdig actie wordt ondernomen om gezond en fit te blijven voor je job. De volgorde is volstrekt willekeurig. De combinatie van meerdere “gevoelen” is explosief. Deze opsomming is limitatief en verre van compleet. Daar gaat ie:

1. Het gevoel dat je jezelf naar je werk moet slepen. En ach als je er weer bent dan lukt het nog wel, maar de volgende dag heb je weer dat gevoel dat gaat zo door dag in dag uit.
2. Het gevoel dat je zoveel moet doen. Je maakt prioriteitenlijstjes die niet reëel zijn ( al denk jij van wel) en aan het eind van de dag ben je boos op jezelf dat het weer niet is gelukt.
3. Het gevoel dat je, ook al werk je keihard, steeds minder uit je handen krijgt.
4. Het gevoel, mijn hemel ik ben die afspraak helemaal vergeten en ik heb ook niet afgezegd, wat nu? Zal ik nog als een bezetene daar naartoe rijden en een half uur te laat alsnog aanschuiven of zal ik een smoes bedenken.
5. Het gevoel onmisbaar te zijn.
6. Het gevoel verantwoordelijk te zijn voor een grotere scope dan je in werkelijkheid bent.
7. Het gevoel dat jij de enige bent die het goed ziet.
8. Het gevoel dat maakt dat je lusteloos op de bank neerstort en er voor niets en niemand meer af komt.
9. Het gevoel dat je steeds later pas naar bed kunt, omdat je anders toch maar slapeloos je gedachten hoort rondtollen in je hoofd.
10. Het gevoel dat de hele wereld tegen je is…

Tien
Dit waren er tien, maar ik had deze opsomming moeiteloos met nog tien verschijnselen kunnen uitbreiden, denk aan perfectionisme, pleinvrees, angst om auto te rijden, nachtmerries, depressie enzovoort. Uiteraard is het zinvol te reflecteren wat maakt dat je positief scoort op elk van de afzonderlijke “gevoelen”. Positieve scores op combinaties van deze “gevoelen” zijn een potentieel risico op verzuim wegens stress of burn-out. Hoe meer punten van toepassing zijn hoe meer reden tot bezorgdheid. Als je dit soort gedragscombinaties bemerkt bij medewerkers, leidinggevenden of herkent bij jezelf, schroom dan niet die bespreekbaar te maken en onderzoek wat de bron is. Is de Job-fit nog oké? Hoe zit het met coping en energiegevers en -nemers? Het helpt om daar een ervaringsdeskundige derde bij te betrekken.

Werk ze!

Ik? Ik heb in september pas vakantie en ik ga lekker samen met mijn vrouw een e-bike aanschaffen. Vaker op de fiets en altijd rugwind… Ik hoop op een Oudewijvenzomer.

Aantal keer bekeken: 391

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland