Over democratisch leiderschap, ook op de werkvloer

Met hoofdletters: Democratie is hard werken. En dat hebben ze gedaan, onze politici. Complimenten aan allen die zo enorm hun best hebben gedaan om de balans in de samenleving te waarborgen. De balans die ontstaat wanneer je over ‘en - en’ spreekt. Wanneer je spreekt over geven én nemen. Over luisteren én spreken. Over jou én mij. Over jouw eigenaardigheden en jouw ruimte, naast mijn eigenaardigheden en mijn ruimte. Knappe, evenwichtige persoonlijkheden die moeite en energie getroostten voor het gezamenlijke doel. Die het aandurfden zich van alle kanten te laten zien in de meest uiteenlopende media.

Vanuit de hele wereld werd meegekeken. Niet zonder reden. Instabiliteit ligt op de loer. Trots? Jazeker! En opgelucht, dat ook.

Waarom hiervoor aandacht in m’n blog voor HRbase? Omdat instabiliteit in de samenleving zo’n enorme impact heeft, die doordreunt tot op de werkvloer. Organisaties en bedrijven hebben baat bij een sfeer van verbinding, van samen-de-schouders-eronder, van ‘hoe maken we 1+ 1 = 3’. Waarbij goed voorbeeld doet goed volgen. Goed voorbeeld inspireert. Juist de persoonlijkheden die zoveel in de media zijn hebben verstrekkende invloed op de kleur van alledag.

En nu als een hazewind doorontwikkelen binnen de bedrijven zelf. Goed leiderschapsvoorbeeld doet goed volgen! Durf de gesprekken aan met je medewerkers. Zoek het gesprek op. Laat je mensen hun stem horen, ze hebben veel te vertellen. Over wat zij ervaren op de werkvloer, en welke oplossingen zíj daarvoor zien. Daar zouden wel eens heel waardevolle ideeën tussen kunnen zitten. Creativiteit en inventiviteit te over in Nederland. Ik weet het zeker. Van stemlokalen in de fietstunnel tot even bijplaatsen van een stemhokje. Van briljante Delft-studenten tot een Nobelprijs-winnaar in Groningen. Hoog en diep, breed en lang: een enorm potentieel aan probleemoplossende medelanders die er nog plezier in hebben ook. Kwestie van ruimte aan geven. En u durft dat, ik weet ’t zeker!

Christianne van de Pas biedt ondersteuning bij de introductie en ontwikkeling van meer zelfsturing binnen organisaties. In haar benadering staan verkennen en ontwerpen centraal. Voor informatie over haar verkenningsaanpak en kennismakings-workshops zie www.cvdpas.nl.

Aantal keer bekeken: 191

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland