Onderzoeksbureau Motivaction heeft het Mentality-model ontwikkeld. Het Mentality-model is, zo stelt Motivaction, “een unieke segmentatietool waarmee organisaties doelgroepen gerichter kunnen definiëren en beter kunnen begrijpen op basis van waarden en leefstijl.” Enkele jaren geleden werd ook de doelgroep HR-professionals ingedeeld naar Mentality-milieu. De twee milieus die oververtegenwoordigd bleken: traditionele burgerij en de postmaterialisten.

Hippies

Bij een toelichting op deze laatste groep werd – om het even scherp neer te zetten – de vergelijking gemaakt met ‘de oude hippies’. Sociaal bewogen, geëngageerd, mensgericht, geitenwollen sokken. Deze HR-professionals bekommeren zich om hun collega’s. ‘Hoe gaat het nu met jou vandaag?’, zou een typerende vraag zijn. En wat blijkt nu? De toekomst is juist aan deze groep HR-professionals! En dat in een tijd waarin digitalisering, big data en robotisering de boventoon voeren.

Soft skills

Het zijn echter juist déze ontwikkelingen die de postmaterialisten in de vaart der volkeren opstoten. Zo stelt bijvoorbeeld het World Economic Forum (WEF) dat soft skills de meest belangrijke skills zijn die je nodig hebt om succesvol te zijn op de moderne werkvloer. Wel wordt daar meteen achteraan gezegd dat ‘soft skills’, zoals empathie, aanpassingsvermogen en het overtuigen van anderen van jouw goede ideeën, een andere benaming zouden moeten krijgen. Soft klinkt immers, zo stelt auteur Anne Fisher namens het WEF, zwak, of in ieder geval minder belangrijk dan hard skills of technische vaardigheden. Een nieuwe benaming dus. Suggesties die gedaan worden:

  • power skills (want zonder deze vaardigheden zouden technische vaardigheden niet tot hun recht komen);
  • durable skills (duurzame vaardigheden): De gemiddelde levensduur van een tech-vaardigheid zou 18 maanden zijn. Durable skills, zoals creativiteit, aanpassingsvermogen en time-management, gaan niet verloren. Deze kun je ook gebruiken als je een andere functie krijgt of wisselt van werkgever;
  • human of people skills.

Loopbaanverzekering

Het artikel van het WEF vervolgt: Nu steeds meer taken overgenomen worden door computers en algoritmes worden durable skills (of hoe je ze ook wilt noemen) steeds meer een loopbaanverzekering. Studies tonen aan dat mensen met zowel technische kennis als sterke ‘menselijke vaardigheden’ meer baankansen hebben én meer verdienen. Er wordt dus wel een koppeling gemaakt met technische vaardigheden. En dat is natuurlijk logisch. Je moet wel meegaan met je tijd. Zoals ook iedereen tegenwoordig een smartphone heeft. Zonder ben je echt (letterlijk) een zonderling.

Zo menselijk mogelijk

Softies hebben de toekomst. Dat wordt nog eens bevestigd door trendwatcher Jarno Duursma. Hij schreef onder ander vier boeken over digitale technologie (o.a. kunstmatige intelligentie, blockchain). In de meest recente uitgave (september 2019) van Reflex (ledenblad brancheorganisatie uitzendondernemingen ABU) zegt Duursma: ‘Word zo menselijk mogelijk’. Dit is volgens hem de juiste reactie op digitalisering en platformisering. “Exclusief menselijke eigenschappen als creativiteit en compassie zijn de luxeproducten van de toekomst.”

Duursma ziet hoe de mens op een aantal vlakken voorbijgestreefd wordt door kunstmatige intelligentie. De mens is steeds minder vaak nodig voor routinematige taken, controlewerk of taken waarbij een beslisboom kan worden gebruikt. De mens blijft echter een grote rol spelen bij niet schaalbare taken, zoals aandacht, hechting, intuïtief denken, empathie, compassie en creativiteit. Hierin is, daarvan is Duursma overtuigd, “de mens superieur.”

Mens, je hebt toekomst
Opbeurende blog is dit hè. We zijn als mens helemaal niet uitgerangeerd. De digitale hel en verdoemenis biedt kansen. We hoeven alleen maar mens te zijn. Onze softe kant te laten zien. ‘Watje’, ‘mietje’, het had altijd een wat negatieve klank. Maar nu, nu klinkt het mij als muziek in de oren….

Power to the softies!

Marco Hendrikse is Head of Content bij GITP/PiCompany

Aantal keer bekeken: 137

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland