Prinsjesdag 2015 voor de HR-professional in 6 punten

Met onder meer de wijzigingen in het ontslagrecht, de ketenregeling, de plannen voor de afschaffing van de VAR, de modernisering van de arbeidstijden en verlofregeling, zullen de meeste HR-professionals de handen (en buik) vol hebben. Wat HR-gerelateerde plannen betreft werd van Prinsjesdag dan ook niet veel verwacht. Niettemin hebben we toch maar even gekeken naar wat er uit het koffertje is gevallen en voor de HR-professional van belang is.

Prinsjesdag 2015 voor de HR-professional in 6 punten.

1. Lastenverlichting

Welk voordeel heeft het ‘breed gedragen herstel’ voor de werknemer en werkgever? De arbeidskorting wordt verhoogd en het belastingtarief in de tweede en derde schijf wordt met 1,85% verlaagd. De bovengrens van de derde schrijf wordt daarbij verhoogd. Daar staat weer tegenover dat de algemene heffingskorting voor de hogere inkomens zal worden afgebouwd.

Werkgevers die minder belasting hoeven af te dragen, houden volgens het kabinet meer geld over. Dat extra geld kunnen zij volgens het kabinet best besteden aan het aannemen van meer personeel. Werkgevers die mensen aannemen met een loon tot 120% van het minimumloon, komen vanaf 2017 in aanmerking voor een tegemoetkoming tot maximaal € 2.000 per jaar en per werknemer. Volgens het kabinet worden werkgevers daarmee gestimuleerd om meer lager geschoold personeel aan te nemen.

2. Arbeidsvoorwaarden van payrollers
Payrollers zouden volgens het kabinet tegen veel lagere voorwaarden werken dan werknemers. Om een einde te maken aan deze ongelijkheid gaat het kabinet werken aan wetgeving, opdat payrollers, vanaf 1 juli 2016, recht krijgen op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers.

3. Kwetsbare groepen
Voor vergroting van het perspectief van kwetsbare groepen gaat het kabinet werken aan een verbetering van de premiekortingsregeling bij het in dienst nemen van oudere werknemers, arbeidsgehandicapte werknemers en mensen die niet het minimumloon kunnen verdienen. Nog dit jaar wordt daartoe een wetsvoorstel ingediend.

4. Pensioen
Het inkomen op oudere leeftijd blijft op de agenda van het kabinet staan. In de begroting van SZW wordt geschreven over het afschaffen van de doorsneesystematiek en de invoering van een persoonlijk pensioencontract met ruimte voor solidariteit, collectiviteit en maatwerk. Wat dit concreet betekent, is niet bekend. Dit najaar komt het kabinet met een werkprogramma om de stappen voor een en ander uit te werken.

5. Kinderopvangtoeslag
Voor werkende ouders wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd. Met een impuls in de ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting’ moeten zij bovendien meer geld overhouden. Om de administratieve rompslomp bij ouders weg te halen, studeert het kabinet op een rechtstreeks financiering van de kinderopvang.

TIP: Wat betekenen de begrotingsplannen voor uw dagelijkse praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 of 15 oktober. 

6. Uitbreiding kraamverlof
Met de papa-petitie werd onlangs gepleit voor 100 dagen verlof voor de partner. Dat komt er niet. Wel wordt het kraamverlof uitgebreid van twee naar vijf dagen.

Stëffan de Jong
advocaat Sterc arbeidsrecht advocaten
www.sterc-advocaten.nl
T 020 509 1800 | steffandejong@sterc-advocaten.nl | Veronesestraat 4 1077 RB Amsterdam

Aantal keer bekeken: 3367

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland